*Nettavisen* Nyheter.

Obama vinner Mississippi

Foto: Scanpix/AP

Barack Obama slår Hillary Clinton i nominasjonsvalget i Mississippi.

12.03.08 13:52

Med de fleste stemmene opptalt fikk Obama 60,7 prosent av stemmene mot Clintons 37,1 prosent i Mississippi. Dermed beholder Obama ledelsen i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

- Det vi har forsøkt å gjøre i hver delstat er å gjøre dem oppmerksomme på at det er nødvendig å skape endring. Det er innlysende at folket i Mississippi har svart på dette, sa Obama til CNN etter at seieren var et faktum.

Obama vant omtrent 90 prosent av svarte velgere, som utgjør halvparten av Demokratenes velgere i delstaten. Illinois-senatoren gjør det også svært godt blant unge velgere.

Clinton beholder på sin side forspranget blant de eldre velgere.

Se video på TV 2 Sumo:(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

222052

Må ha superdelegatene
Mississippi sender 33 delegater til Demokratenes landsmøte. Disse blir proporsjonalt fordelt, og det er derfor foreløpig uklart hvor mange delegater de to får.

Det virker uansett lite sannsynlig at Obama eller Clinton vil få de 2.025 delegatene som skal til for å sikre seg nominasjonen uten hjelp fra de 800 såkalte «superdelegatene». Superdelegatene er folk med ulike posisjoner i partiet og som står fritt til å velge den kandidaten de ønsker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pennsylvania neste
Den neste viktige delstaten er Pennsylvania, som holder primærvalg den 22. april. Pennsylvania sender 158 delegater til landsmøtet og er den største enkeltstaten som står igjen.

Forholdet mellom Obama og Clinton har den siste tiden blitt kjøligere, men Obama understreker at hans kampanje er forsiktig med å gå til personangrep på den tidligere førstedamen.

- Jeg har vært forsiktig og sagt at senator Clinton er en svært kompetent person, og hvis hun skulle vinne nominasjonen, så vil jeg naturligvis støtte henne, sier han.

- Men jeg er ikke så sikker på at jeg har fått den samme støtten fra Clinton-leiren, legger han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skylder på hudfargen
Foranledningen til Obamas uttalelse er at en Clinton-tilhenger kom med en kommentar knyttet til Obamas hudfarge under innspurten av Mississippi-valget.

- Hvis Obama hadde vært en hvit mann, ville han ikke vært i denne stillingen, sa Geraldine Ferraro, demokratisk visepresidentkandidat i 1984.

- Hvis han hadde vært kvinne, ville han heller ikke vært i denne stillingen. Han har rett og slett flaks for at han er den han er. Og hele landet har latt seg fange av konseptet, sa Ferraro.

Clinton sier hun ikke er enig i Ferraros kommentarer og kaller uttalelsen for beklagelig. Obamas folk anklager henne for dobbeltmoral fordi hun ikke har refset Ferraro, som får beholde sin posisjon som en framtredende støttespiller i Clintons valgkamp.

I forrige uke måtte Obamas øverste politiske rådgiver gå av etter å ha kalt Clinton for «et monster».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag