Obamas OL-by rystes av rå vold

Foto: Vitneopptak fra Fenger High School.

Barack Obamas OL-favoritt er USAs voldeligste by for ungdommer.

01.10.09 12:14

De første seks månedene i 2009 ble 36 skoleelever drept i Chicago. Disse rystende tallene gjør Chicago til USAs verste by innen ungdomskriminalitet, skriver Washington Times.

Voldsøkningen skjer samtidig som at byen kjemper om å bli vert for de olympiske lekene i 2016. Barack Obama reiser til København førstkommende fredag for å smigre Den olympiske komité (IOC) i håp om at de vil velge Chicago som vert. Byen kjemper mot Madrid, Tokyo og Rio de Janeiro.

Les også: Obama kommer til Norden på fredag

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg tror det prominente besøket vil styrke Chicagos muligheter til å få OL.

- Ja, det tror jeg. Han har såpass personlighet og er såpass populær. Jeg tror det er veldig fornuftig sett med Chicagos øyne at han stiller opp, sa Heiberg til Nettavisen tidligere denne uken.

Store utfordringer
Men mye må gjøres for å snu den negative trenden innen ungdoms- og gjengkriminalitet dersom byen skal avholde sommerlekene.

- Det er områder i Chicago som har store problemer. Det er noen områder som har særpreget gjengkriminalitet som har fått fotfeste på steder som er sosialt belastet, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til Nettavisen.

Foto: (SCANPIX)

Det spekuleres på om finanskrisen har bidratt til en voldsøkning i de store amerikanske byene.

- Når en skal finne årsaker så tar dette tid. Det spekuleres på om finanskrisen betyr noe, men det er ikke dokumentert med forskning ennå, sier hun.

Chicago: Velkommen til dødens by

Men Bjørnebekk mener økningen i kriminalitet skyldes først og fremst kombinasjonen av en rekke risikofaktorer som fattigdom, narkotikamisbruk og gjengvirksomhet.

Den siste tiden har lokalmyndighetene gått sterkt inn for å redusere og forebygge volden som nå blomstrer opp i Chicago. Bjørnebekk har stor tro på at amerikanerne vil klarer dette innen de eventuelt avholder OL.

- Jeg har sett at når de går inn på bred basis på toppolitiker nivå, så får de til det mest utroligste, og viljen og engasjementet til å sette i gang er til stede i en del av byene. Amerikanere har viljen til å sette i gang og den vil være til stede hvis Chicago får OL. Det er jeg ganske sikker på. Amerikanerne tar vold og kriminalitet på alvor og de har utviklet mange gode metoder, men de krever ofte tid før man får se resultater, sier Bjørnebekk.

16-åring slått i hjel
Den amerikanske nyhetskanalen FOX bringer denne uken nyheten om nok et tragisk tilfelle som involverer ungdommer i Chicago. I forrige uke var det to rivaliserende ungdomsgjenger som barket sammen på Fenger High School. Hendelsen ble fanget opp av et vitne som filmet tragedien. FOX viser på sine nettsider de urovekkende bildene der ungdommene slår løs på hverandre. Utfallet av slåsskampen var et drap.

16 år gamle Derrion Albert døde på sykehus etter å ha blitt påført alvorlige hodeskader. Ifølge vitner ble han ufrivillig involvert i basketaket da han forsøkte å hjelpe en annen skoleelev. Politiet håper filmen kan bidra med svar på hvem som er Alberts drapsmann.

Se video under. Nettavisen advarer mot sterke bilder.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag