RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: EPA/Scanpix)

Observatører nektet adgang til USA-valget

Sist oppdatert:
To uker før USA velger ny president, kommer internasjonale valgobservatører med sterk kritikk av valget.

Til tross for endringer siden 2000-valget, er det amerikanske presidentvalgets integritet fortsatt truet, ifølge en gruppe internasjonale valgobservatører.

Valgdelegasjonen består av 20 representanter fra 15 land. Den siste tiden har valgobservatørene besøkt fem amerikanske nøkkelstater foran presidentvalget 2. november, og ønsker å komme tilbake til både Florida, Ohio og Missouri på valgdagen om.

Flere lokale valgkontorer har nektet observatørene adgang på valgdagen om to uker, melder nyhetsbyrået Reuters.

Gruppen kommer med flere forslag til endringer. Blant annet anbefaler den på sterkeste at de elektroniske, interaktive skjermene som har blitt introdusert i flere stater, må bli utstyrt med et skriftlig register for mulig omtelling.

Med henvisning til de tekniske problemene i forhåndsstemmingen, var det kortsiktig å anta at nyere teknologi ville føre til et mer effektivt stemmesystem, mener valgobservatørene.

Gruppens rapport kritiserer også at amerikanske valg administreres av personer som ikke er nøytrale politisk. Dette bryter med internasjonale normer, ifølge rapporten. Dårlig opplæring av valgpersonell blir også påpekt.

Flere andre internasjonale grupper har signalisert at de vil sende valgobservatører.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere