*Nettavisen* Nyheter.

Ødelagte landsbyer fortsatt isolert

Hjelpearbeidet i Aceh i Indonesia hindres av at veier, havner og flyplasser i provinsen er utslettet. Fem dager etter katastrofen er flere raserte landsbyer fremdeles isolert.

31.12.04 09:25

80.000 mennesker er hittil bekreftet omkommet i provinsen Aceh i Indonesia, og dødstallene ventes å stige betydelig. 500.000 mennesker har mistet hjemmene sine, og trenger desperat hjelp, forteller en talsmann for myndighetene til BBC.

FN har sagt at organisasjonen er spesielt bekymret over tilstandene i Aceh, som ligger nærmest det massive jordskjelvets episenter.

- Logistisk mareritt
BBCs korrespondent i provinshovedstaden Banda Aceh sier et logistisk mareritt venter hjelpeoperasjonen.

Han forteller at en mengde utenlandske leger har ankommet det største sykehuset i byen, men det er desperat mangel på mye av utstyret de trenger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Infeksjoner sprer seg blant de skadde, mens mat, rent drikkevann og drivstoffet som trengs for å levere det, er mangelvare.

David Nabarro i Verdens helseorganisasjon sier til BBC at han er ganske sikker på at det fins forsyninger tilgjengelig, men den største hindringen er å få bragt dem dit de trengs mest.

75 prosent utslettet
Et indonesisk marinefartøy med soldater og helsearbeidere ankret torsdag opp utenfor kystbyen Meulaboh, som ligger bare 150 kilometer fra episenteret. Opptil 75 prosent av byen skal ha blitt utslettet, og det fryktes ifølge AFP at halvparten av de 195.000 innbyggerne kan ha omkommet.

Store deler av sydveskysten av Sumatra, øya Aceh ligger på, er fremdeles fullstendig avstengt fra omverdenen. Det samme gjelder en rekke mindre øyer i nærheten.

Klikk på bildet for å forstørre.

I de fem dagene som er gått siden katastrofen har de fleste innbyggerne i de mest utsatte områdene måttet klare seg helt på egen hånd. AFPs fotograf har tatt seg til Meulaboh ved å kjøre motorsykkel i 12 timer gjennom jungelen. På veien møtte han 24 mennesker som flyktet fra området.

- Dette er det første måltidet mitt på fem dager, sa 38 år gamle Iskandar Ibrahim da han fikk ris av fotografen. - Jeg overgir min kone og mine barns skjebner til Allah, la han til.

- Det fins knapt noe håp om at de kan ha overlevd.

Militæret fortsetter angrep
Det tok lang tid før omverdenen innså omfanget av katastrofen i Aceh, og ennå vet ingen hvor mange som er drept.

- Ingen vet hvor mange mennesker som døde her, for ingen har telt, sa en soldat i Meulaboh til AFP.

Til tross for at Indonesias militærsjef har erklært fredshvile med opprørerne i den konfliktherjede provinsen på grunn av jordskjelvet, fortsetter landets styrker angrep mot separatistgruppene.

- Våre sikkerhetsoperasjoner fortsetter, den eneste forskjellen er at de kan være av mindre omfang og intensitet, sier oberstløytnant Nachrowi i militærhovedkvarterets informasjonsdepartement til AFP.

- Prinsippet er at alle våre styrker i Aceh fortsetter å gjøre sin plikt i tråd med sikkerhetsoperasjonen. Men de bruker også en stor del av tiden sin på humanitær hjelp, sier han.

.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.