RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Offensiv mot opprørere i Irak

Sist oppdatert:
Amerikanske og irakiske tropper sveipet inn over opprørernes skjulested Tal Afar i Irak tidlig lørdag morgen for å tømme byen for militante.

Soldatene går fra hus til hus og river ned vegger med armerte kjøretøy i forsøk på å lokke fram opprørerne, melder nyhetsbyrået Associated Press.

I hovedstaden ble flyplassen gjenåpnet etter en flere dager lang krangel mellom myndighetene og et britisk sikkerhetsselskap.

Irakisk politi opplyste at to bombekastere ble avfyrt i området som huser den amerikanske ambassaden, det irakiske parlamentet og regjeringskontorene.

Liten motstand
I offensiven møtte styrkene vel 100 lett væpnede opprørere i den store, forlatte byen, som ligger 420 kilometer nordvest for Bagdad.

- På mine ordre startet irakiske styrker en operasjon for å fjerne alle gjenværende terrorister fra byen Tel. Afar. Styrkene arbeider med støtte fra multinasjonale styrker, uttalte statsminister Ibrahim al-Jaafari.

Amerikanske styrker tømte byen for opprørere i fjor, men da de trakk seg ut med mesteparten av soldatene , var de gjenværende styrken for liten til å hindre de militante opprørene å komme tilbake.

Mens de har møtt liten motstand, har amerikanske styrker angrepet med gjentatt skyting mot byen. Mesteparten av byens 200.000 innbyggere har rømt ut på landsbygda.

141 drept

Forsvarsminister Saadoun al-Dulaimi sier han forventer at offensiven vil vare i tre dager. Han anklaget på en pressekonferansse samtidig nabolandene for ikke å ha bidratt mer.

- Jeg beklager å måtte si at isteden for å sende medisiner til oss, har våre arabiske brødre sendt oss terrorister , sa han.

De siste dagene er det han kaller 140 terrorister blitt drept og 197 skadd i trefninger med irakiske og amerikasnske soldater.

Fire regjeringssoldater er drept og noen få er skadd i operasjonen.

- Mot demokrati

- Terroristelementene i denne byen er skyldige i skamløs kriminalitet mot folket. De vil nekte dem en frmtid med et demokratisk og fredfylt Irak. Vi ønsker å garantere dem disserettighetene, og det er bakgrunn for operasjonen, uttalte statsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere