*Nettavisen* Nyheter.

Ofrene kunne ikke varsles

Foto: (SCANPIX)

Flodbølgerammede India og Sri Lanka er ikke medlemmer i det internasjonale varslingssystemet for tsunamier.

27.12.04 08:58

26 land er medlemmer av det såkalte «International Coordination Group for the Tsunami Warning System» Flodbølgerammede India og Sri Lanka er ikke blant dem, skriver nyhetsbyrået AP.

Ideelt sett skal tsunamier kunne varsles opptil 14 timer før de når kysten, går det frem fra nettsidene til det internasjonale informasjonssenteret for tsunamier (ITIC).

Både Indonesia og Thailand er med, men søndag gjorde medlemskapet lite nytte.

- Det hjelper ikke å melde seg inn når det ikke eksisterer varslingssystemer i området, sier forskningsleder Hilmar Bungum ved det norske jordskjelv-instituttet NORSAR til TV 2 Nettavisen.

Systemet som dekker Stillehavet inkluderer nemlig ikke Det indiske hav, hvor søndagens flodbølge-utløsende jordskjelv fant sted.

- Stillehav-systemet er ubrukelig for dette området, ettersom øyrekken som skiller havområdene stenger av, forklarer Bungum.

Forsøkte å varsle
Ifølge en melding fra nyhetsbyrået Reuters skal imidlertid et av de rammede landene, medlemslandet Indonesia, ha mottatt en varselsbulletin fra Tsunami-systemet.

Amerikanske geofysikere registrerte nemlig lørdag et massivt jordskjelv i Asia, og forsøkte febrilsk å få advart om den dødlige muren av vann som var på vei. Det er sjefen for Tsunami-varslingssystemet for Stillehavet (PTWC) som søndag opplyser dette.

- Men det var ikke noe offisielt varslingssystem i regionen ettersom slike katastrofer bare skjer der hvert 700. år, forklarer direktør Charles McCreery til nyhetsbyrået Reuters.

Verken India, Thailand eller Sri Lanka har varslingssystemer som kunne ha advart de hundretusener av rammede forskjellige steder i de tre landene.

- Vi publiserte faktisk bulletiner om skjelvet, men de gikk bare ut til landene i Stillehavsregionen ... som abonnerer ... og det inkluderer Australia og Indonesia, sier McCreery til Reuters.

Sent søndag var 4422 mennesker bekreftet omkommet i Indonesia etter flodbølgen.

- Vil varsle i fremtiden
- PTWC har forsatt å overvåke hendelsen og vi har i ettertid kontaktet de amerikanske ambassadene i Sri Lanka, Madagaskar og Mauritius om å informere dise landene om at skulle noe slikt skje igjen i fremtiden, så har de amerikanske ambassadørene sagt seg villige til å informere de respektive statsministrene, opplyser Laura Kong ved det internasjonale informasjonssenteret for tsunamier (ITIC) på Hawaii til TV 2 Nettavisen.

Kong opplyser til TV 2 Nettavisen at PTWC and ITIC planlegger å kontakte flere land med samme beskjed.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.