Øker skatten til pensjonistene

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Finanskrisen begynner å sette sine spor - første ofre er bestemødrene.

23.03.12 15:31

Storbritannias finansminister George Osborne har puttet sugerør i pensjonistenes lommer. Nå får han det glatte lag.

Finansministeren har klart å gjøre seg selv til en svært upopulær mann i Storbritannia. For å bedre økonomien i den pågående krisetiden, innfører han nemlig den såkalte «bestemorskatten» neste år, hvis oppgave er å suge penger fra mer enn 4,4 millioner pensjonister.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Det er ventet at staten vil spare 3,5 milliarder pund på tiltaket innen 2015. På øya blir det likevel kalt hans største tabbe hittil.

3.000 kroner mindre
Skattelette for de over 65 år ble innført av Winston Churchill i 1925. Og slik det er i dag, kan de mellom 65 og 74 år tjene 10.500 pund før de må betale skatt. De over 75 år kan tjene 160 pund mer før betaling av skatt blir aktuelt.

Men fra april 2013 vil skattefradraget bli fryst eller kuttet. Hardest vil dette ramme omkring 700.000 personer som fyller 65 neste år, som hver vil miste 3.000 kroner årlig på nedskjæringen. I klartekst vil dette bety at noen vil lide mye mer enn andre som er født bare én dag tidligere.

- Elendig politikk
Nå hagler kritikken mot finansministeren fra alle kanter.

- Meldingen dette sender er at det ikke er noe poeng i å spare, og hvis du er for gammel til å jobbe er du ikke verdt noe lenger, sier dr. Ros Altmann, som blant annet er ekspert på pensjonspolitikk, til Daily Mail.

Politiker Norman Tebbit, som selv har rukket å bli over 80 år, mener tiltaket er et angrep på pensjonister som har lagt penger til side.

- Den gradvise avskaffelsen av det aldersrelaterte skattefradraget er en tabbe. Det går ut over de som har spart nok til å kunne ha en beskjeden pensjonisttilværelse. Dette er urettferdig og elendig politikk, smeller det fra veteranen.

- Ikke gjennomtenkt
En annen politiker, Ed Balls, har også tatt bladet fra munnen.

- Hvordan kan det rettferdiggjøres at noen som er født en dag for seint taper penger på så kort varsel? Finansministeren har simpelthen ikke tenkt gjennom effekten dette vil ha på vanlige mennesker, sier han til Daily Mail.

For å rettferdiggjøre tiltaket, kommer samtidig lovnaden om en økning i folketrygden på rundt 1.300 norske kroner i uka. Men det er ikke ventet å tre i kraft før i 2016, og vil i tillegg kun gjelde for dem som når pensjonsalderen dette året.

2,8 millioner mennesker som pensjoneres mellom 2013 og 2016 vil dermed oppleve et dobbelt angrep på sine inntekter ved å miste både skattefradraget og en bedre pensjon.

Osborne selv forsøkte tidligere i uken å ufarliggjøre det hele.

- Vi har prøvd å spre byrden så rettferdig som mulig. Men det er uunngåelig at sparingen berører mottakere av velferden. Målet er å fjerne et system der det ikke lønner seg å jobbe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.