Gå til sidens hovedinnhold

Økonomer tror på dansk oppsving

Optimismen hersker blant danske økonomer. Det samme spådde de i fjor, og selv om det endte med knall og fall i 2003, er troen på opptur fortsatt sterk.

Danmark skulle få moderat økonomisk oppsving og vekst i sysselsettingen i 2003, spådde fagøkonomene for ett år siden. Nå spår de det samme for 2004, men møter skepsis blant dansker flest.

Vittigheten om at Gud skapte økonomene for at meteorologene skulle slippe å se ut som de dummeste i verden, ble til virkelighet i året som gikk, skriver Politiken. Dansk økonomi gikk helt i stå i 2003, framholdt den ansette København-avisen mandag.

Foran forrige årsskifte hevdet prognosemakerne at danskene kunne regne med et brukbart år med vekst på et par prosent. I stedet fikk Danmark sitt verste økonomiske tilbakeslag på ti år, og ledighetskøen vokste med rundt 25.000.

Storbanken Jyske Bank sto for den mest optimistiske prognosen og tok dermed også mest feil. Bankens økonom Klaus Kaiser forklarer skivebommen med at den økonomiske utviklingen utenfor Danmarks grenser ikke ble slik han og hans kolleger hadde forestilt seg.

– Det er forklaringen på at ledighetstallet gikk opp med 25.000, og ikke ned med 8.000, sier Kaiser til Politiken.

– Da veksten i utlandet sviktet, rammet det eksporten og investeringene, noe som igjen svekket sysselsettingen, framholder han.

De tre såkalte vismennene i Det Økonomiske Råd ser heller ikke spesielt vise ut ett år etter at de spådde utviklingen i 2003.

- Vi må bare erkjenne at det er vanskelig å se ett år fram i tiden, sier vismennenes sekretariatssjef Peder Andersen.

– En av de tingene vi kan lære av dette, er at man ikke skal tro at man kan spå så godt om den økonomiske utviklingen at prognosene kan brukes til utforming av den økonomiske politikken. Det ville være farlig, tilføyer Andersen overfor Politiken.

Finansminister Thor Pedersen har fått sin del av kritikken for at det ikke gikk bedre med dansk økonomi i 2003. Å ta imot kjeft er en del av finansministerens jobb, og Pedersen kan trøste seg med at hans fagfolk bommet mindre grovt enn mange andre.

Finansdepartementets økonomer var de eneste som forutså en viss økning i ledigheten i år. Departementets avdelingssjef Jacob Hald mener derfor å ha krav på å bli tatt alvorlig, når han sier at tegnene til et oppsving er klarere nå enn i fjor, og at oppturen kommer i 2004.

(NTB)

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året