*Nettavisen* Nyheter.

Økt arabisk press mot Syria

Arabiske ledere med saudiske kronprins Abdullah i front øker nå presset for å få Syria til å trekke sine militære styrker ut av Libanon.

04.03.05 08:46

Sendrektigheten til syrerne skaper irritasjon i araberverdenen. Torsdag gjorde Saudi-Arabias kronprins Abdullah det klart overfor syrernes president Bashar Assad at landet må sørge for en rask tilbaketrekking av alle militære styrker i Libanon, eller risikere å bli enda sterkere isolert av de øvrige arabiske statene.

Kronprins Abdullah krever at Syria i løpet av kort tid trekker alle sine 15.000 soldater ut av Libanon.

Åpen for delvis tilbaketrekking
Det uvanlig klare budskapet kom da Bashar Assad møtte kronprinsen og andre saudiske ledere i hovedstaden Riyadh torsdag, melder nyhetsbyrået AP. Assad skal ha svart at han vil vurdere en delvis tilbaketrekning innen det arabiske toppmøtet som skal finne sted i Algerie 23. mars.

Syria har hittil stått imot det arabiske presset for å trekke styrkene ut av Libanon. Underhånden har landet forsøkt å få aksept for å beholde 3000 soldater i Libanon, i tillegg til peilestasjoner som kan forhåndsvarsle eventuelle militære angrep mot landet.

Sinne etter Hariri-drap
Både Saudi-Arabia og Egypt har avvist dette kravet. De to landene fikk torsdag støtte for sitt diplomatiske initiativ fra utenriksministrene i Den arabiske liga, som møtte si Kairo torsdag.

Saudi-Arabia skal være svært sinte på Syria etter drapet på den tidligere libanesiske statsministeren Rafik Hariri 14. februar. Hariri var også saudisk statsborger og hadde nære bånd til den saudiske kongefamilien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.