*Nettavisen* Nyheter.

Økt fare for hudkreft i Nord-Europa

Unormalt vær i atmosfæren over Arktis framskynder nedbrytingen av ozonlaget over Nord-Europa. Dermed øker også faren for hudkreft.

31.01.05 10:11

Flere skyer enn normalt og den kaldeste vinteren på 50 år i stratosfæren over Arktis gjør at menneskeskapte kjemikalier bryter ned ozonlaget raskere, sier European Ozone Research Coordinating Unit ifølge BBC News. I løpet av de nærmeste ukene vil ozonlaget over Nord-Europa bli tynnere enn noensinne.

Ozonlaget stopper den farligste ultrafiolette strålingen fra å komme frem til jorden. Risikoen for hudkreft øker dermed jo tynnere laget er.

- De meteorologiske forholdene vi er vitne til nå er mer ekstreme enn de vi så vinteren 1999-2000. Det var da vi opplevde den verste ozontynningen til dags dato, forklarer doktor Neil Harris fra Cambridge University til BBC.

Området hvor ozonlaget er spesielt tynt er for øyeblikket begrenset av vinder som isolerer Arktis fra resten av det globale klimasystemet. Forskerne sier denne naturlige barrieren vil brytes ned i løpet av noen uker. Det betyr at det tynne ozonlaget vil spre seg sørover over Nord-Europa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.