Gå til sidens hovedinnhold

- Økt frykt for atomkrig

Mumbai-angrepene kan bidra til økt spenning mellom atommaktene India og Pakistan, som har mellom 60 og 105 kjernevåpen.

Minst 195 mennesker ble drept i løpet av de tre døgnene terrorangrepene pågikk i Mumbai forrige uke. Ni terrorister er drept mens én er pågrepet.

Flere aviskommentatorer har spekulert i at terroristenes mål var å skape politisk strid mellom atommaktene India og Pakistan, og utløse en atomkonflikt mellom nasjonene.

- Jeg synes det er å trekke det langt, men man skal huske på at de er nukleære stater som har atomvåpen. De har jo tidligere vært på randen i etterkant av bombeangrepene i New Delhi i 2001, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Laila Bokhari, til Nettavisen.

Bokhari henviser til det høye konfliktnivået mellom atomnasjonene etter terrorangrepene mot den indiske nasjonalforsamlingen i desember 2001, som krevde 14 menneskeliv.

Økt frykt for atomkrig
Forsker ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Eide, mener at terrorangrepene kan bidra til en økt frykt for atomkrig mellom de to nasjonene.

- Hver gang man får sånne store terrorhandlinger, så er det en mulighet å stimulere den effekten. Det er jo snakk to atommakter, sier Eide til Nettavisen.

Det finnes ingen offisielle tall på hvor mange kjernevåpen India og Pakistan besitter, men ifølge et estimat fra 2003 kan det dreie seg om rundt 105 kjernevåpen fordelt på de to landene.

Forskerne Heidi Toft og Steinar Høibråten ved Forsvarets forskningsinstitutt anslo i rapporten «En vurdering av Indias og Pakistans kjernevåpenprogrammer» at India hadde mellom 30 og 40 kjernevåpen, mens Pakistan hadde mellom 30 og 65 kjernevåpen ved utgangen av 2003.

Statssekretær i det indiske innenriksdepartementet, Shakeel Ahmad, sa til BBC mandag at alle de ti terroristene bak angrepet var fra Pakistan.

Avblåse fredsprosessen
Indiske myndigheter har gått kraftig ut mot Pakistan fordi de ikke har gjort mer for å forhindre terrorangrepene mot India. Dette kan bidra til å svekke forholdet ytterligere mellom nasjonene.

- Nå er det spennende politiske tider. Tilnærmingen mellom de to landene har vært ganske bra den siste tiden hvor den nye pakistanske presidenten har vært interessert i å gjenoppta fredssamtalene. Men det er jo ikke alle som vil dette, sier Bokhari.

Flere sentrale personer i den indiske regjeringen mener nå at India må trekke seg fra fredsprosessen med Pakistan.

Allerede torsdag rettet Indias statsminister Manmohan Singh pekefingeren mot militante grupper i nabolandet Pakistan.

- «The foreign hand syndrom» lever veldig godt i den regionen. Den fremmende håndssyndrom er at når det skjer noe i et land, så er det veldig lett å si at det er ytre grupper som står bak, og ikke hjemmedyrkede grupper, sier Eide.

Pakistans president Asif Ali Zardari ringte fredag Indias statsminister for å fordømme terrorangrepene i Mumbai. Han sa at «ikke-nasjonale» aktører står bak og at han følte avsky og var i sjokk over handlingene.

Hjemmedyrket gruppe
Den islamistiske gruppen Deccan Mujahedeen påtok seg ansvaret for terrorangrepene allerede onsdag kveld. Gruppen var inntil nylig forholdsvis ukjent.

- Jeg har hørt om Deccan Mujahedeen, men veldig lite. Mujahedeen betyr hellig kriger, og er et navn mange tar på seg. Men Deccan er et område i Sør-India, så det kan tyde på at det er en lokal gruppe eller at de vil fremstå som en lokal gruppe, sier Bokhari.

(Artikkelen fortsetter under).

Men terroristen som ble pågrepet av politiet, skal ha sagt i avhør at han fikk trening av den militante, islamistiske gruppen Lashkar-e-Taiba, som har base i Pakistan.

- Omfanget og størrelsen på disse angrepene tilsier at det er noen større som står bak, og da trekker man inn islamistiske grupperinger i India med tilknytning til internasjonale grupperinger. Vi vet at Lashkar-e-Taiba har hatt vilje og evne til å utføre angrep i India, sier Bokhari.

Eide forteller at Lashkar-e-Taiba har sitt utspring fra krigen mellom Afghanistan og Sovjetunionen og ble grunnlagt av Hafiz Saeed. Gruppen ble bannlyst i Pakistan i 2002 og står oppført på USAs terrorliste. Lashkar-e-Taiba skal også ha hatt nære bånd til den pakistanske etterretningstjenesten ISI.

Lashkar-e-Taiba ble også nevnt i forbindelse med drapet på Benazir Bhutto, og blir koblet til terrorangrepene mot den indiske nasjonalforsamlingen i desember 2001.

Det er uklart om Saeed fortsatt er i live, men Lashkar-e-Taibas primære mål har vært å få en slutt på Indias herredømme over provinsene Jammu og Kashmir.

Føre hellig krig mot hinduer og jøder
I tillegg har gruppen vært opptatt av å føre hellig krig mot både hinduer og jøder. De første fordi de er polyteister, og de andre med en slags henvisning til Koranen.

- Det kan være en sammenheng med at terroristene angrep det jødiske senteret Nariman, sier Eide. Hun utelukker heller ikke at gruppen har tilknytning til større internasjonale terrornettverk som Al-Qaida.

Kilder: Times of India, BBC, CNN, Daily Mail, Associated Press.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot