Få uker etter at den 18 år gamle tronarvingen begynte på universitetet i den nederlandske storbyen, opplyste foreldrene at hun vil bli nødt til å bo hjemme på slottet.

Myndighetene har ikke bekreftet detaljer i trusselbildet rundt 18-åringen, utover at det er satt inn ekstra sikkerhetstiltak.

Tidligere i høst meldte nederlandske medier at sikkerheten var betydelig styrket rundt Amalia og statsminister Mark Rutte. Bakgrunnen skal være at de to var nevnt i kommunikasjon mellom kriminelle gjenger, noe som skal ha bidratt til frykt for bortføringsplaner.

«Enorme konsekvenser»

Dronning Maxima fortalte om Amalias situasjon da hun og kong Willem-Alexander avsluttet et statsbesøk i Sverige torsdag kveld.

Dronningen forteller at eldstedatteren «ikke kan forlate hjemmet», og at det har «enorme konsekvenser for livet hennes».

– Hun bor ikke i Amsterdam og kan ikke egentlig gå ut, sa den synlig berørte dronningen og la til at kronprinsessen likevel fortsetter på studiene.

Rutte på sykkel

Prinsessen begynte på universitetet Amsterdam i september for å ta en bachelorgrad i psykologi, politikk og juss. Det fikk mye oppmerksomhet at hun planla å bo i studentbolig. I stedet er hun nå altså tvunget til å bo i det tungt bevoktede palasset i Haag.

Rutte, som selv inntil nylig ofte ble observert syklende rundt i Haag, beskriver Amalias situasjon som fryktelig og bekymringsfull.

– Alt gjøres for å sørge for at kronprinsessen er trygg, sa statsministeren fredag.

Gryende narkostat?

Eksperter mener saken gir økt frykt for at Nederland er i ferd med å bli en «narkostat». Bakteppet er flere høyprofilerte saker der narkobander fra den såkalte Mocro-mafiaen er involvert. Mafiaen knyttes blant annet til drapet på den kjente gravejournalisten Peter R. de Vries i fjor.

De kriminelle gjengene med marokkanske røtter har i hovedsak base i Amsterdam. De utnytter den myke narkotikapolitikken i Europas femte største økonomi og smugler store mengder kokain via havnen i Rotterdam.

(©NTB)