*Nettavisen* Nyheter.

Økt voldsfrykt i Beirut

Stemningen mellom tusenvis av demonstranter og Libanons øverste politiske ledelse er spent til bristepunktet.

10.12.06 14:32

Tusenvis av demonstranter fortsetter proteststormen mot Libanons statsminister Fuad Siniora og hans regjering, melder Associated Press.

Massedemonstrasjonene, som har pågått siden 1. desember, kan bli et vendepunkt i Libanons politiske krise. De Hizbollah- og prosyriske protestene er rettet mot Sinioras antisyriske og USA-støttede regjering.

Militære styrker og bevæpnet politi har stengt av større veier. Flere lag med piggtråd er surret rundt det luksuriøse området der statsministeren holder til, og stort sett har befunnet seg sammen med de fleste av statsrådene etter at demonstrasjonene begynte for ti dager siden.

Allerede sist helg ble det satt opp en egen teltleir like ved regjeringskvartalene, og hundretusenvis samlet seg i gatene i protest mot statslederne.

Frykt for sekterisk krig
Konflikten har splittet landet langs sekteriske linjer. Mens de fleste sunnimuslimene støtter statsministeren, selv sunni, og sjiaene støtter den militante bevegelsen Hizbollah. Kristne grupper er splittet mellom de to partene.

Den inneværende politiske krisen tilspisset seg etter at en nasjonal samlingsregjering brøt sammen, og to av Hizbollahs ministre samt fire av deres allierte, tok avskjed fra regjeringen og sluttet seg til opposisjonen i slutten av november. Gatedemonstrasjonene har siden lammet store deler av Beiruts sentrum. For en uke siden, etter at «beleiringen» av regjeringskvartalene ebgynte, ble en sjiamuslim som skal ha støttet opposisjonen skutt og drept på vei hjem fra demonstrasjoner.

Demonstrantene krever blant annet at Siniora må gå av, noe statsministeren stiller seg avvisende til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.