RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OL-mester kobles til norsk kidnappingssak

Foto: Facebook
Sist oppdatert:
Norsk direktør for sikkerhetsselskap hevder kvinnen er et uskyldig offer.

(NTB/Nettavisen): I en aksjon mot det som omtales som en internasjonal ring av spesialsoldater, som driver barnekidnapping blant foreldre som krangler om omsorgsretten, har italiensk politi arrestert en gruppe tilknyttet det norskledede selskapet ABP World Group. Tre italienere og en ukrainsk kvinne er pågrepet av italiensk politi.

Italienske medier melder at det er en tidligere OL-mester som er blant de arresterte. Ukrainske Larisa Moskalenko (50) vant bronse i seiling under OL i Seoul i 1988.

Hun anklages for å være en underleverandør av det norskledede selskapet, og skal blant annet ha levert båter som brukes i ABP World Group sine operasjoner.

- Hun er uskyldig i dette. Hun er bare en uheldig person som vi har leid båt av. Hun har ingen tilknytning til oss, og det har heller ingen av de andre som sitter fengslet i Italia. Italiensk politi har også arrestert en taxisjåfør som vi brukte på Palermo. Han var den eneste taxisjåføren som snakket engelsk, sier direktør for selskapet ABP World Group, Martin Waage, til Nettavisen.

- Vi er ikke pågrepet
Nyhetsbyrået AFP meldte torsdag kveld at to nordmenn og én svenske er etterlyst i forbindelse med saken.

Den italienske avisen Il Sito Di Palermo skriver imidlertid at to nordmenn og én svenske er pågrepet i Tunisia.

Utenriksdepartementet har ikke blitt kontaktet av noen nordmenn i Tunisia.

- Vi er ikke kjent med en arrestasjon av norske statsborgere i tilknytning til denne saken, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, til Nettavisen.

ABP-direktør Waage identifiseres som en av personene som er blitt pågrepet i Tunisia. Den andre nordmannen er hans samboer.

Waage sier at han og samboeren er på ferie et sted i Europa, og avviser at de sitter fengslet i Tunisia, slik det hevdes i italienske aviser.

- For oss er det en uavklar situasjon, og vi vet fortsatt ikke hva italiensk politi ønsker å oppnå ved å etterlyse personer i øst og vest, sier Waage.

- Kidnapper ikke folk
Selskapet ABP World Group er spesialisert på å hente tilbake bortførte barn. Men Waage benekter at selskapet er involvert i menneskehandel eller bortføring av barn. Han forsikrer om at det alltid foreligger en dom i omsorgssaker der ABP World Group er involvert.

- Hvis ikke så hadde det vært kidnapping, og vi kan ikke bare kidnappe folk, understreker Waage.

- De folkene som jobber hos oss, har plettfri vandel og har jobbet for forsvar eller politi, og arbeider nå i et sikkerhetsselskap. De har fortsatt moralen i orden, sier han.

Waage bekrefter at selskapet har virksomhet på Sicilia, men mener arrestasjonen av flere lokale leverandører i Italia er et forsøk på svartmaling fra tunisiske myndigheter.

- Jeg kjenner ikke grunnen til at italiensk politi sier det de sier, men tror de er lurt av tunisiske myndigheter. Jeg har sjekket med norsk politi og med Interpol i dag, og ingen av oss er etterlyst slik det går fram av uttalelser til mediene, sa ABP-direktør Waage til NTB torsdag kveld.

Italiensk politi sier gruppen for det meste besto av tidligere medlemmer av spesialstyrker. De var «villige til å tilby sine tjenester til alle som betalte godt nok», heter det i en uttalelse fra politiet.

I Tunisia sitter to av selskapets sikkerhetsvakter i politiets varetekt etter at de i november i fjor fulgte en norsk mor til landet for å møte i en barnefordelingssak. Den norske moren skal ifølge Waage ha blitt tilkjent omsorgsretten, også i en tunisisk domstol, men har fått utreiseforbud fra landet.

Norsk gutt ble kidnappet
Ifølge italiensk politi har operatørene fra ABP utført en operasjon i Tunisia foruten å planlegge en annen. Den første skal ha skjedd i oktober i fjor da en norsk gutt ble kidnappet tilbake til Norge via Palermo. Den andre var den som ble stanset da de svenske vaktene ble arrestert.

- Bevæpnet med russiske våpen, pepperspray og elektrosjokkvåpen, har gruppen tatt titusenvis av euro for å kidnappe barn som fra en forelder til en annen, i saker der det er strid om foreldreretten. Barnas liv har vært i fare, het det i uttalelsen.

I tillegg til Tunisia hadde gruppen også planer om tilsvarende operasjoner på Kypros, i Libanon, i Egypt og i Ukraina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere