RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljefall på lagertall

Sist oppdatert:
Store lagre med olje og bensin sender oljen ned fra rekordnivå.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Oljeprisen faller med nesten to dollar fatet på råvarebørsen i New York etter at det amerikanske energidepartementet la frem den ukentlige oljelagerrapporten.

NA24 - din næringslivsavis

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i april, 97,38 dollar. Dette er en nedgang på 1,5 prosent, men prisene er fortsatt hele 64 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Stor lagerøkning
Rapporten viser at lagrene med olje steg med 4,2 millioner fat til 305,3 millioner fat, noe som er den største økningen siden november. Økningen var større enn de 2,4 millionene med fat som analytikerne Bloomberg News hadde hentet inn estimater fra ventet.

Oljelagrene har steget med 22,4 millioner fat, eller 7,9 prosent, i løpet av de seks siste ukene, og lagrene er nå 1,9 prosent større enn snittet, på denne tiden, de fem siste årene.

Lagrene med bensin steg med en million fat til 230,3 millioner fat. For å finne like store bensinlagre må man helt tilbake til februar 1994. Tallknuserne hadde ventet at bensinlagrene ville øke med en halv million fat.

Tross lagerøkningen var den daglige etterspørselen etter bensin på ni millioner daglige fat i perioden, noe som er 0,5 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Energidepartementet benytter leveranser fra raffinerier, rørledninger og terminaler for å måle etterspørselen.

Fyrer opp med mindre produksjon
Lagrene med destillater, som innbefatter diesel og fyringsolje, falt med 4,45 millioner fatr til 122,5 millioner fat. Her var det ventet et fall på 1,6 millioner fat.

Raffineriene benyttet kun 83,5 prosent av kapasiteten, noe som er en nedgang på 1,6 prosent siden uken. Dette er den laveste utnyttelsesgraden siden mars 2006.

- OPEC skremte prisen
Onsdag satte oljeprisen ny historisk rekord med 101,32 dollar fatet.

Oljeanalytiker i Nordea Markets Thina Saltvedt forklarer hvorfor.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

218335

Full forvirring om ferden
Aktørene er imidlertid uenige om oljeprisens, med sine notoriske svinginger, videre ferd.

- Det kommer et punkt hvor det fundamentale ikke lenger kan bli ignorert. Du kan ikke rettferdiggjøre 100 dollar olje når lagrene har steget seks uker, etterspørselen er svak og økonomien svekkes, sier Michael Fitzpatrick hos MF Global i New York, ifølge Bloomberg.

Denne kommentaren står imidlertid i sterk kontrast til det Deutsche Banks sjefenergiøkonom i New York sa til samme avis da oljeprisen satte ny rekord onsdag.

- Det er 100 grunner til at prisene skal stige fordi markedet er stramt. Den eneste tingen som kan stoppe dette rallyet er en seriøs økonomisk nedgang. Etterspørselen er fortsatt ventet å vokse med over 1 million daglige fat i år, sa Adam Sieminski da.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere