Gå til sidens hovedinnhold

Oljekatastrofe i Libanon

Krigshandlingene har ført til enorme oljeutslipp i Libanon. Norge vil nå bidra i oppryddingsarbeidet.

En rapport viser at mellom 10.000 og 35.000 olje har blitt slippet ut i Middelhavet som følge av et israelsk angrep på en kraftstasjon i Jiyyeh i den sørlige delen av Beirut, melder BBC.

Se bilder fra katastrofen nederst i saken

FNs miljøprogram har uttrykt dyp bekymring for oljeutslippene ved den libanesiske kystlinjen. Oljeflakene dekker nå 80 kilometer av kystlinjen.

- Ber om utstyr
Libanesiske myndigheter har bedt om bistand fra det internasjonale samfunnet. Norge vil nå stille utstyr til disposisjon for en oljevernaksjon så snart sikkerhetssituasjonen gjør det mulig.

- Norge har god kompetanse på oljevern, og forurensingen i området kan gi alvorlige skader på natur og miljø. Det internasjonale samfunnet må stille opp for å redusere disse skadene, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i en pressemelding.

Trussel for dyrelivet
Oljeutslippene kan være på størrelse med den store oljekatastrofen i Alaska i mars 1989, da supertankeren «Exxon Valdez» gikk på grunn utenfor Valdez-terminalen.

Nesten 39.000 tonn olje rant ut fra den grunnstøtte tankeren og forurenset sjøen og strendene i området. Dette medførte omfattende økologiske skader.

Oljen utgjør en stor trussel for dyrelivet i område, som igjen truer livsoppholdet til mange libanesere.

- Først av alt går våre tanker til de sivile som lider i krigsherjingene. Men vi må tenke både på de kortsiktige og de langsiktige konsekvensene for havmiljøet, sier direktør for FNs miljøprogram, Achim Steiner, til BBC.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre