*Nettavisen* Nyheter.

Oljekrise i Irak

En irakisk brannmann forsøker å åpne en port ved brennende oljeledninger nord i Irak 24. oktober 2005, etter at opprørere gikk til angrep på ledningene. Foto: (SCANPIX/AFP PHOTO/MARWAN IBRAHIM)

Den irakiske oljeeksporten nådde i desember det laveste nivået siden krigen i mars 2003.

03.01.06 08:39

Landets oljeminister har gått av etter en bølge protester og opptøyer på grunn av høye gasspriser og lange køer.

Kun 34,4 millioner fat olje ble eksportert i desember, omkring 1,1 millioner fat per dag. Dette er det laveste daglige gjennomsnittet siden Irak siden landet gjenopptok eksporten etter at USA invaderte landet i mars 2003, ifølge tall som ble sluppet mandag.

Nesten all oljen ble eksportert fra oljehavner sør i Irak på grunn av sabotasje mot oljeinstallasjoner nord i landet.

Mandag gjenopptok Irak eksport fra sine oljefelter sør i landet etter mer enn en uke med dårlig vær og mangel på slepebåter til oljetankerne, melder Associated Press.

Oljeminister Ibrahim Bahr al-Uloum gikk av etter at regjeringen besluttet å øke prisen på gass mellom fem og sju ganger for å få bukt med svartebørshandelen med billig irakisk gass i andre land.

Al-Uloum uttalte at han ikke var motstander av beslutningen i seg selv, men han mener regjeringen ikke har etterlevd sine løfter til fattige familier om å gi dem erstatning for de økte prisene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag