RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Montasje (SCANPIX/REUTERS)

Oljen i fyr og flammer

Sist oppdatert:
Den amerikanske sentralbanken sender oljeprisen til ukjente høyder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Rett etter at referatet fra den amerikanske sentralbankens forrige rentemøte ble offentliggjort fikk oljeprisen, referanseoljen WTI, et byks på råvarebørsen i New York.

NA24 - din næringslivsavis

Drevet frem av sentralbankens bekymringer om både veksten og inflasjonen i økonomien lyder den foreløpige historiske oljeprisrekorden på 101,27 dollar fatet.

Da gulvhandelen stengte kostet frontkontrakten på WTI-oljen 100,74 dollar fatet. Også dette er ny rekord - da for høyeste sluttkurs.

Prisene er nå 74 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Dette er prisen på mars-kontrakten, som går ut onsdag, mens den mer aktive april-kontrakten legger på seg 60 cents til 100,30 dollar fatet.

- Vi bør se for oss oljen i 120-150 dollar-området på slutten av året uten noen større endringer. Det er ikke bare olje; alle råvarer beveger seg høyere, sier Peter Schiff hos meglerhuset Euro Pacific Capital, ifølge Bloomberg.

Tirsdag stengte oljeprisen til ny historisk toppnotering på 100,30 dollar på spekulasjoner om at OPEC kan kutte produksjonen samt en eksplosjon på et raffineri i Texas som økte bekymringene knyttet til leveranser.

Les mer her: Tidenes høyeste oljepris

- Det er 100 grunner til at prisene skal stige fordi markedet er stramt. Den eneste tingen som kan stoppe dette rallyet er en seriøs økonomisk nedgang. Etterspørselen er fortsatt ventet å vokse med over 1 million daglige fat i år, sier Adam Sieminski som er Deutsche Banks sjefenergiøkonom i New York, ifølge Bloomberg.

Vil kutte renten
Referatet fra det forrige rentemøtet viser at sentralbanken, med Ben Bernanke i spissen, er villige til å kutte renten ytterligere for å hjelpe landets økonomiske situasjon.

Men sentralbanken frykter også den stigende inflasjonen og signaliserer at de kan se seg nødt til å heve renten hyppig igjen så fort den økonomiske veksten har bedret seg.

Økt inflasjon og svakere vekst
Sentralbanken ser for seg at inflasjonen vil øke i et hurtigere tempo i 2008 enn det de hadde sett for seg i oktober.

Tidligere onsdag kom det tall som viser at prisveksten steg mer enn det som var ventet i januar.

Les mer her: Prisvekst i USA

Samtidig anslår sentralbanken at den økonomiske veksten vil svekkes mer i 2008 enn tidligere anslått. Det nye anslaget er en vekst på mellom 1,3 og to prosent, ned fra 1,8 til 2,5 prosent som var spådommen i november.

Følg oljeprisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere