RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen skviser Bush

Sist oppdatert:
Den skyhøye bensinprisen gjør at Bush vil tillate noe som har vært forbudt i 27 år.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

USAs president George W. Bush sier nå at et 27 år gammelt forbud mot oljeboring i amerikanske farvann både er utdatert og uproduktivt, ifølge BBC.

NA24 - din næringslivsavis

Under en pressekonferanse i Det hvite hus adresserte Bush til kongressen at det «ikke finnes noen unnskyldning for å utsette» en oppheving av forbudet, og at «familier over hele landet ser til Washington for handling».

Svindyr bensin
Utspillet til presidenten kommer etter at den rekordhøye oljeprisen, verden har opplevd i hele 2008, har fått amerikanske konsumenter til å rase over skyhøye energipriser.

- For mange amerikanere finnes det ikke noen større bekymringer enn prisen på bensin. Kongressen må innse realiteten. Med mindre medlemmene er villige til å akseptere bensinprisene på dagens smertefulle nivåer, eller enda høyere, må nasjonen vår produsere mer olje, sier Bush, ifølge Bloomberg.

I USA koster bensinen rundt fire dollar per gallon, noe som tilsvarer om lag 5,5 kroner literen.

Presidentkandidat John McCain ivrer også for å åpne for oljeboring i den amerikanske kontinentalsokkelen. Begge mener at oljeutvinning langs kysten vil redusere USAs avhengighet til oljeproduserende nasjoner samt fjerne noe av det stigende prispresset på oljeprisen.

Oljeprisen stiger
Direktøren for Bush nasjonale økonomiske råd, Keith Hennessey, sier at gamle anslag viser at rundt 18 milliarder fat med olje kan bli tappet på den ytterste kontinentalsokkelen, 10-11 milliarder fat kan produseres i Alaska og så mye som 800 milliarder fat kan utvinnes fra oljesand i statene Colorado, Utah og Wyoming, ifølge Bloomberg.

På råvarebørsen i New York påvirker Bush utspill imidlertid lite på oljeprisen. Der stiger frontkontrakten på WTI-oljen med 1,9 prosent til 136,56 dollar fatet, grunnet at oljegiganten Chevrons arbeidere i Nigeria har signalisert at de kan komme til å streike. En eventuell streik her kan påvirke Chevrons daglige produksjon på 350.000 fat i det oljerike afrikanske landet.

Den ukentlige oljelagerrapporten viste at råoljelagrene falt 1,2 millioner fat til 301,0 millioner fat. Dette er 0,8 millioner mer enn analytikernes konsensusoppfatning, ifølge tall hentet inn fra Platts. Ellers viste rapporten at bensinlageret falt med 1,2 millioner fat, mens destillatlageret, som innbefatter diesel og fyringsolje, falt med 2,6 millioner fat.

Kan bli vanskelig
Men selv om oljeprisen er dobbelt så høy som på samme tid i fjor kan det fort bli vanskelig for republikanske Bush å få den demokratkontrollerte kongressen til å oppheve forbudet i et valgår.

Forslaget vil nok uansett bli tatt godt i mot av de amerikanske oljeselskapene mens miljøorganisasjonene vil stille seg negative.

- Dette har vært et langvarig spørsmål og linjene er veldig harde, sier Pete Davis hos Davis Capital Investment, ifølge Bloomberg.

Demokratenes ledere skal ha signalisert at dere ståsted ikke har endret seg med oljeprisen.

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama er imot en oppheving av forbudet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere