Gå til sidens hovedinnhold

- Oljeprisen ute av kontroll

Aldri tidligere har oljen vært nærmere 100 dollar fatet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I løpet av tirsdagen har WTI-oljen blitt handlet for over 88 dollar fatet etter at spenningen mellom Tyrkia og Irak ikke ser ut til å opphøre.

NA24 - din næringslivsavis

Markedet har sendt oljeprisen markant opp de siste dagene på frykt om at tyrkiske styrker vil gå inn mot kurdiske opprørstyrker i Nord-Irak samt bekymringer om at de amerikanske oljelagrene er i knappeste laget i forkant av at høysesongen for fyringsolje begynner i USA.

- Skyldes små lagre
- Det fremstår for meg som at den egentlige grunnen til at markedet stiger er at vi har små lagre, og at det ikke blir noe bedre, sier Charles Perry, ifølge MarketWatch.

En annen faktor som spiller inn på den skyhøye oljeprisen er at dollaren har svekket seg markant mot de andre store valutaene den siste tiden. Det gjør at selv om oljeprisen stiger kompenserer dollarsvekkelsen deler av prisoppgangen for kjøpere med annen valuta.

På råvarebørsen i New York har WTI-oljen blitt notert til 88,20 dollar før den falt noe tilbake.

Dersom tyrkerne går til angrep på opprørerne i Irak, fryktes det at det vil gå utover oljerørledningen Ceyhan som går fra nordlige kurdiske områder i Irak til sørlige Tyrkia og en oljetankerterminal i Middelhavet. Den aktuelle rørledningen har hatt problemer med å opprettholde normale leveranser helt siden USA gikk inn i Irak i 2003.

- Men dersom vi ikke allerede hadde små lagre, ville markedet ha tålt disse små hendelsene, sier Perry.

- Ute av kontroll
En annen ting som kan spille inn på den skyhøye oljeprisen er at oljekartellet OPEC mandag meldte i sin månedsrapport at de ser for seg at oljeproduserende land som ikke er med i OPEC vil produsere 110.000 færre daglige fat, selv om etterspørselen vil øke med 100.000 daglige fat sammenlignet med i fjor.

- Prisene sees på som ute av kontroll og de er på et sted hvor de nå kan gamble med den globale økonomiske stabiliteten. Kinesiske, europeiske og amerikanske konsumenter vil bli mer frustrerte, og dette kan føre til endringer i konsumentvanene, så vel som potensielle slipp på strategiske petroleumreserver av regjeringer for å minke prisene, sier John Person hos NationalFutures.com, ifølge Marketwatch.

HTML EMBED

Følg oljeprisen

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk