RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljetung iPhone-jubel

Foto: Paul Sakuma (AP Photo/SCANPIX)
Sist oppdatert:
De amerikanske børsene endte med nedgang etter at oljen klatret og investorene ommøblerte porteføljene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Oljeprisen fortsetter å stige og la en demper på børsene i USA. I tillegg endrer investorene sine porteføljene etter at et sterkt første halvår går mot slutten.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi ser noe volatilitet ettersom oljeprisen stiger. Vi har hatt et sterkt kvartal og mennesker forsøker å sikre litt gevinst før det avsluttes, sier en aksjeforsker, ifølge Marketwatch.

Torsdag ble det kjent at renten i USA holdes uendret på 5,25 prosent. Dette var helt som ventet. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke advarte likevel mot inflasjonen og sa at denne ikke var under kontroll.

Nå viser det seg at prisveksten ligger innenfor det nivået Bernanke er komfortabel med.

Tall fra handelsdepartementet viser at inntektene i USA økte med 0,4 prosent i mai. Samtidig økte forbruket med 0,5 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at husholdningenes inntekter ville øke med 0,6 prosent, mens forbruket ville øke med 0,7 prosent

Kjernekonsumprisene steg med 0,1 prosent i mai, noe som var i tråd med forventningene. Det kommer frem en rapport fra det amerikanske handelsdepartementet. Dermed er kjerneinflasjonene innenfor det sentralbankens komfortable sonen for andre måned på rad.

Sterke makrosignaler
De siste tolv månedene har kjerneprisene som ikke inkluderer matvare- og energipriser steget 1,9 prosent. Den amerikanske sentralbanken har en uoffisiell område på mellom 1 til 2 prosent.

Det er første gang på tre år at denne målingen har steget mindre enn 2 prosent. I april lå den årlige takten på 2 prosent.

Innkjøpssjefene i Chicago er optimistiske med tanke på fremtiden.

Det kommer frem i en undersøkelse som er blitt gjennomført blant innkjøpssjefen. Indeksen som måler innkjøpssjefenes forventninger, PMI, steg i juni til 60,2.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at innkjøpsindeksen ville ligge på 57,5 i juni.

iPhone vs. Blackberry
Apple er blant selskapene som var i fokus. Selskapet har lansert sin nye iPhone fredag og markedet er spente på hvordan telefonene vil bli tatt imot av brukerne. Apple har lagt mye prestisje i prosjektet og forventningene er skrudd i været. Apple-aksjen klatret med nesten halvannen prosent og nyheten sendte positive signaler til hele segmentet.

Les mer: iPhonen har landet

iPhone skal utfordre Blackberry. Produsenten av Blackberry kunne melde om et knallsterkt resultat for siste kvartal. Research In Motion økte omsetningen med 76 prosent, mens resultatet vokste med 73 prosent. Aksjen klatret med over 20 prosent.

Forbrukersentimentet i USA var på 85,3 i slutten av juni, det viser tall fra universitetet i Michigan. Økonomene hadde ventet at indeksen skulle ligge på 84.

Samtidig kom det tall som viser at byggenæringen også går godt. I juni økte bygginvesteringene med 0,9 prosent. Markedet hadde ventet en økning på 0,2 prosent.

Oljen stiger for tredje dag på rad og for alvor er de historiske prisrekordene som ble satt i fjor sommer innenfor rekkevidde. Mye av årsaken til klatringen skyldes at de amerikanske bensinlagrene er mindre enn ventet noe som passer dårlig med tanke på at vi nå er på vei inn i den mest hektiske delen av kjøresesongen.

Les mer: Årets dyreste olje

I oljemarkedet fokuserer man også på en forestående streik i det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras. Ifølge morgenoppdateringen til Wilhelmsen Bunkers vil den varslede streiken vare i fem dager og er siktet på å skade oljeproduksjonen. Sist gang arbeiderne i Petrobras streiket var i 2001.

På Nymex endte frontkontraktene på WTI-oljen på 70,48 dollar som er en oppgang på 1,3 prosent. Kontrakten var helt oppe i 71,06 i løpet av sesjonen som er den høyeste noteringen siden 28. august. Prisene har steget med 1,9 prosent denne uken og er nå 4,1 prosent lavere enn for ett år siden.

Renten på tiårige statsobligasjoner falt noe til rundt fem prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow -0,10% til 13.408,62

Nasdaq -0,20% til 2.603,23

S&P 500 -0,16% til 1.503,35

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere