– Vi visste at det bare var et spørsmål om tid før det første omikron-tilfellet ville bli oppdaget i USA, sier landets smitteverntopp Anthony Fauci på en pressekonferanse.

Det var den amerikanske smittevernetaten Centers for Disease Control and Prevention (CDCP) som bekreftet tilfellet.

– Vedkommende er en person som returnerte fra Sør-Afrika 22. november, opplyser etaten.

– Vedkommende, som er fullvaksinert, har milde symptomer og er i bedring. Personen er i selvisolasjon og har vært det siden den positive testen. Alle nærkontakter er kontaktet og har testet negativt, heter det videre i uttalelsen.

USA har innreisebegrensninger

Omikronvarianten ble først oppdaget i Sør-Afrika, og er siden konstatert i en rekke europeiske land. Onsdag kom det også melding om at den er funnet i Sør-Korea for første gang.

Varianten antas å være mer smittsom en andre koronavarianter, men så langt er det mye som er uvisst om virusvarianten. USA har innført begrensninger på innreise fra en rekke land sør i Afrika.

– Omikronvarianten er en grunn til bekymring, ikke panikk, sa president Joe Biden i en tale mandag. Han la til at han ikke ser for seg nye nedstenginger eller flere reiserestriksjoner på nåværende tidspunkt.

Strammer til

Onsdag ble det klart at CDCP nå tar ytterligere skritt for å hindre spredning av omikron, inkludert å kreve testing av alle som setter seg på fly til USA innen 24 timer uavhengig av vaksinasjonsstatus. Etaten vurderer også å pålegge testing etter ankomst.

Ifølge dem selv vil disse tiltakene bare kjøpe tid for landet til å undersøke omikron ytterligere og ta passende forholdsregler. Videre smittespredning anses som uunngåelig.

Det hvite hus sier onsdag at USAs forskere på området vil fortsette å undersøke risikoen fra den nyoppdagede varianten.