RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ondt blod kan redde Musharraf

Sist oppdatert:
Kan gamle stridigheter mellom disse to gjøre det mulig for Pervez Musharraf å fortsette som Pakistans president?

Opposisjonelle jublet i gatene i natt da resultatene tikket inn etter parlamentsvalget mandag. Uavhengige pakistanske aviser jublet over at demokratiet nå er tilbake etter «alle valgs mødre».

kommentar Lars inge Staveland
kommentar Lars inge Staveland

Partiet til Pervez Musharraf har innrømmet et sviende nederlag i valget, og opposisjonsleder Nawaz Sharif har allerede bedt ham trekke seg som president.

- Musharraf har ikke forstått folkets dom. Han har lukket øynene. Han kan si at han vil gå av når folket har sagt hva de mener. I dag har folket sagt hva de mener, sier Sharif, ifølge Reuters.

Sharif fikk en overraskende stor oppslutning i valget, men ikke nok til å danne flertall. Det største partiet ble Pakistans People’s Party (PPP), som ble ledet av Benazir Bhutto før hun ble drept 27. desember. Nå er det ektemannen Asif Ali Zardari som leder partiet. Men midt på dagen tirsdag lå det heller ikke an til at PPP fikk flertall.

Begge opposisjonspartiene har lovet å bringe demokratiet tilbake. Hvordan de gjør dette, vil trolig avgjøre Musharrafs skjebne.

Risikerer riksrett
Tirsdag gikk Sharif ut og sa at han ville ha samtaler med PPP. Dersom de samtalene fører fram, vil det trolig bety slutten på Musharrafs tid som president. Han risikerer også å bli stilt for riksrett.

Men Musharraf kan håpe på at ondt blod mellom Sharif og Zardari igjen vil komme til overflaten.

Bhuttos enkemann Zardari sliter allerede med tilliten i hans eget parti. Før Bhutto ble drept, hadde Zardari en tilbaketrukken rolle i valgkampen, og fikk tilnavnet «Mr 10 prosent».

Siden Bhuttos sønn, Bilawal, var for ung til å lede partiet, fikk Zardari imidlertid et comeback. Men det er fortsatt et åpent spørsmål om han kan samarbeide med Sharif.

Forholdet mellom de to har aldri vært det beste.

Fengslet for utpressing
Da Sharif var statsminister i sin første periode fra 1990-1993 ble Zardari fengslet for utpressing. Han ble da anklaget for å binde en fjernstyrt bombe fast til foten til en pakistansk forretningsmann, for så å sende ham inn i en bank.

Han ble løslatt da PPP tok over makta i 1993. Sharif var mannen som beordret atomprøvespreningene som skapte kraftige reaksjoner i 1998.

Det var også Sharif som sendte Benazir Bhutto i eksil i 1999.

Nawaz Sharif ble kastet da general Pervez Musharraf rullet inn i hovedstaden med stridsvogner i 1999.

Musharraf vil samarbeide
Begge opposisjonslederne har sverget å gjøre slutt på Musharrafs tid som regjeringssjef.

Spørsmålet er nå om de klarer å dra i samme retning. Musharrafs parti har sagt seg villig til å samarbeide med hvem som helst. Den uttalelsen var trolig rettet mot Zardari, som i teorien kan søke flertall hos flere småpartier, samt Musharrafs støtteparti.

Flere observatører mener imidlertid at det ville være svært risikabelt for Bhuttos enkemann å se bort fra Sharifs parti.

Musharrafs skjebne og Pakistans fremtid henger nå ikke bare sammen med antall seter i parlamentet. Spørsmålet blir derfor om hatet mot Musharaff er sterkere enn det onde blodet mellom de to opposisjonslederne.

Kilder: Reuters, BBC, Wikipedia

JUBLER: Tilhengere av Nawaz Sharif feirer i gatene i Lahore, Pakistan søndag.
JUBLER: Tilhengere av Nawaz Sharif feirer i gatene i Lahore, Pakistan søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere