*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker ikke prestestyrt Irak

Foto: (AFP/Scanpix)

Lederne for den sjia-dominerte valglisten i Irak sier de ikke ønsker å kopiere Irans prestestyre og toner ned konflikten med sunniminoriteten foran valget 30. januar.

25.01.05 08:16

På en pressekonferanse mandag forsøkte lederne av den sjiadominerte valglisten å dempe frykten for et Iran-inspirert prestestyre etter valget i Irak 30. januar, skriver den engelskspråklige Qatar-avisen The Peninsula. Sammenslutningen ligger an til å vinne ved valget til helgen. Hanin Mohammad Qaddou, en av kandidatene på listen sa at en religiøs regjering ikke står på programmet og ikke vil være noe tema i nær framtid.

Lederne for valgalliansen lovet videre at de ikke ønsker å se hevnaksjoner etter de mange angrepene fra sunni-ekstremister, noe som kan føre til full borgerkrig i Irak.

Velgerne i Irak skal 30. januar velge 275 medlemmer til nasjonalforsamlingen og i tillegg lokale myndigheter i de 18 provinsene. I nord skal velgerne i de kurdiske områdene få et nytt regionalt parlament.

Irak hevder å ha arrestert Abu Omar al-Kurdi, en av toppene i Abu Musab al-Zarqawis fryktede nettverk, og en av hjernene bak en rekke bombeangrep i landet. Zarqawi er knyttet til mange av angrepene mot irakiske sikkerhetsstyrker de siste ukene og månedene. De siste ukene er volden trappet kraftig opp.

Interimregjeringen opplyste at Abu Omar Al-Kurdi ble arrestert for ni dager siden i Bagdad, melder Reuters. Det ble ikke opplyst hvorfor opplysningene om denne arrestasjone først ble gitt nå.

Abu Omar, også kjent som Sami Mohammad al-Jafi, er blant annet mistenkt for å ha stått bak angrepet på FN-hovedkvarteret i Irak i august 2003, der 21 mennesker omkom. Regjeringen i Irak mener Abu Omar al-Kurdi mottok sine ordre fra Abu Musab al-Zarqawi. Det er utlovet en dusør på 25 milioner dollar for den ettersøkte jordaneren.

I en uttalelse som ble lagt ut på et nettsted søndag erklærte Zarqawi krig mot valget i Irak om en uke, melder nyhetsbyrået AFP ifølge NTB.

- Vi har erklært krig mot dette onde prinsippet demokrati og de som følger denne feilslåtte ideologien. Alle som forsøker å sette opp et slikt system er en del av det, sa en mann som identifiserte seg som Zarqawi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag