RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPCW får mandat til å identifisere hvem som bruker kjemiske våpen

Sist oppdatert:
Tross russisk motstand får Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) mandat til å identifisere hvem som står bak bruk av slike våpen.

Det ble besluttet på et ekstraordinært møte mellom OPCW-landene i Haag. Av medlemslandene som var til stede, stemte 82 for forslaget, mens 24 stemte imot.

Statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet var på plass fra Norge under OPCW-møtet og gjorde det tidlig klart at Norge støttet å utvide organisasjonens mandat.

Norges ambassade i Haag gir uttrykk for at de er fornøyde med utfallet av onsdagens avstemning.

– OPCWs medlemmer har med dette tatt en målrettet og nødvendig beslutning i arbeidet med å avsløre hvem som står bak kjemiske angrep, sa Norges ambassadør Martin Sørby etter avstemningen.

Britisk forslag

Tidligere har OPCW gransket påstått bruk av kjemiske våpen, men uten å trekke konklusjoner om hvem som eventuelt har brukt slike våpen. Storbritannia har ønsket en endring på dette, og sto bak forslaget om å utvide OPCWs mandat.

Landet anklager Russland for å ha forsøkt å drepe den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal med nervegift i Salisbury i mars, noe myndighetene i Moskva bestemt har avvist.

OPCW har slått fast at det ble brukt nervegift i attentatet, men har ikke identifisert hvor stoffet kom fra eller hvem som sto bak.

Gjentatte rapporter om bruk av kjemiske våpen i krigen i Syria var også en del av bakteppet for OPCW-møtet, samt giftattentatet på halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, Kim Jong-nam, i Malaysia i februar i fjor.

Russisk motstand

For at det britiske forslaget skulle bli vedtatt, måtte to tredeler av medlemslandene til stede stemme for.

Russland, som har blokkert flere forsøk på å utvide OPCWs mandat i FNs sikkerhetsråd, var klare på at de ville stemme nei.

– Britene ønsker å gi OPCW samme makt som FNs sikkerhetsråd, men vi mener at det kun er Sikkerhetsrådet som skal ha slik makt, sa lederen for den russiske delegasjonen i Haag, Georgij Kalamanov.

Også Syria og Iran var sterke motstandere av forslaget.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere