RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPEC kan endre oljevaluta

Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
Hugo Chavez ønsker i likhet med SV-Langeland en endring i oljevalutaen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

SVs Hallgeir Langeland har tidligere tatt til orde for å fjerne dollar som oljevaluta. Utspillet har høstet mye bråk. Blant annet slo Trygve Hegnar hardt fra seg.

Les mer her: Får så ørene flagrer

Nå kan det imidlertid se ut som han får med seg selveste OPEC på sitt korstog.

NA24 - din næringslivsavis

Oljekartellet skal i det minste diskutere muligheten for å endre prisingen i dollar, og mannen med forslaget er ingen ringere enn Hugo Chavez, ifølge Bloomberg.

Motstand mot forslaget
OPECs president Chakib Khelil fastslår at kartellets finansministere skal møtes for å studere en annen prising på oljen enn amerikanske dollar.

Men motstanden for en endring skal være ganske sterk internt i OPEC.

Blant annet skal Algerie ønske å beholde dollaren som oljevaluta og det samme skal verdens suverent største oljeeksportør, Saudi-Arabia, ha signalisert senest i desember at de også ønsker.

Følger Iran
Dersom OPEC skulle komme frem til å endre oljevalutaen er de imidlertid ikke alene. Iran skal ha stanset alle oljetransaksjoner i dollar, noe blant annet japanske selskaper har fått merket.

De japanske oljeselskapene Nippon Oil, Cosmo Oil og Japan Energy betaler importert råolje med japanske yen i stedet for amerikanske dollar. Fumiaki Watari, som er sjef for Japans største oljeselskap Nippon Oil, melder i september at praktisk talt all råolje fra Iran betales i yen.

- Vi kjøper all iransk råolje gjennom meglere. En av meglerne gikk med på å ta betalt i yen, sier pressetalsmann Masanori Takada i Japan Energy til nyhetsbyrået AP.

Iran har den siste tiden forsøkt å overtale asiatiske kjøpere til å velge bort dollar for å minske landets beholdning av USAs valuta. Hovedårsaken til dette er dollarens voldsomme fall den siste tiden. USAs innblanding i Irans økonomi trekkes også frem som en årsak til at landet vil miske avhengigheten mot dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere