RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPEC og Russland enige om kutt i oljeproduksjonen


Møterommet i Wien hvor OPECs oljeministre er samlet for å bli enige om produksjonskutt for å holde prisen oppe. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
Møterommet i Wien hvor OPECs oljeministre er samlet for å bli enige om produksjonskutt for å holde prisen oppe. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Oljeprisen steg kraftig fredag da OPEC, Russland og andre land ble enige om kutt i oljeproduksjonen. Også Oslo Børs bykset opp.

Fredag ettermiddag hadde prisen på nordsjøolje steget over 5 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs lå 2,5 prosent høyere enn sluttnoteringen dagen før.

Årsaken var etter alt å dømme at nyhetsbyrået Bloomberg meldte at OPEC, Russland og andre land var enige om kutt i oljeproduksjonen. Landene satt fredag i forhandlinger om mulige produksjonskutt i Wien.

Litt senere ble opplysningene bekreftet av Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh. Produksjonskuttet er til sammen på 1,2 millioner fat per dag – mer enn Saudi-Arabia i forkant antydet ville være nødvendig.

Ulike interesser

OPEC-landene satt i møte også torsdag, men klarte da ikke å bli enige. Russland og ni andre oljeproduserende land sluttet seg fredag til samtalene i Wien.

Landene har ulike økonomiske og politiske interesser, og flere av dem har bedt om unntak fra produksjonskuttene. Saudi-Arabias sjiamuslimske rival Iran, som er OPECs tredje største oljeprodusent, har bedt om å få unntak siden landet er rammet av nye sanksjoner innført av USA.

30 prosents fall

Mange oljeanalytikere ble overrasket da oljeprisen begynte å falle bratt i høst. Nedgangen ble til sammen på over 30 prosent, og et ytterligere fall har vært ventet hvis møtet i Wien ikke ga resultater.

Ifølge Bloomberg har Iran endt som en vinner i samtalene i Wien siden landet har oppnådd unntak fra produksjonskuttene.

Planen er at OPEC-landene skal ta ansvar for to tredeler av det samlede produksjonskuttet. Russland og de ni andre landene utenfor OPEC vil ta resten av kuttet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere