RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPEC og Russland gjør nytt forsøk på oljekutt


Møterommet i Wien hvor OPECs oljeministre torsdag var samlet i et forsøk på å enes om produksjonskutt. Landene gjør fredag et nytt forsøk sammen med blant andre Russland. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
Møterommet i Wien hvor OPECs oljeministre torsdag var samlet i et forsøk på å enes om produksjonskutt. Landene gjør fredag et nytt forsøk sammen med blant andre Russland. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
OPEC, Russland og andre land prøver igjen å enes om kutt i oljeproduksjonen. Blir de ikke enige, vil oljeprisen falle videre, ifølge analytikere.

Landene i oljekartellet OPEC klarte torsdag ikke å komme fram til en avtale om produksjonskutt for å stabilisere oljeprisen.

Fredag gjør de et nytt forsøk sammen med Russland og ni andre oljeproduserende land som står utenfor OPEC. Men Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih føler seg ikke sikker på at de vil lykkes.

– Nei, jeg er overhodet ikke sikker på det. Vi diskuterer fortsatt hvordan eventuelle kutt skal fordeles, sa han etter den første dagen med forhandlinger i Wien.

Landene har ulike økonomiske og politiske interesser, og flere av dem mener de fortjener unntak fra produksjonskuttene. Saudi-Arabias sjiamuslimske rival Iran, som er OPECs tredje største oljeprodusent, ber om å få unntak siden landet er rammet av nye sanksjoner innført av USA.

Også kriserammede Venezuela og konfliktherjede Libya håper på unntak, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Mange oljeanalytikere ble overrasket da oljeprisen begynte å falle bratt i høst. Så langt er nedgangen på over 30 prosent, og det ventes at fallet kan bli større hvis ikke landene i Wien blir enige om kutt.

– Hvis ingen avtalen blir oppnådd, vil oljeprisen fortsette å falle i overskuelig framtid, sier analytiker Tamas Varga fra selskapet PVM til Wall Street Journal.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere