Gå til sidens hovedinnhold

Oppdaget Uranus-ringer

Astronomer melder torsdag at de har funnet to nye ringer rundt Uranus.

Dette er den første oppdagelsen av denne type siden Voyager 2-sonden fløy forbi Uranus for to tiår siden.

- Ringene går i bane utenfor Uranus hittil kjente ringsystem, men innenfor banen til planetens store måner, sier astronomen Mark Showalter til Associated Press.

Oppdagelsen ble gjort ved SETI-instituttet i California.

I 1986 ble Voyager 2 den første romsonden som reiste forbi Uranus. Sonden sendte tusenvis av bilder tilbake til jorden, både av ringer og en rekke måner.

Sjuende planet
Uranus er den sjuende planeten fra solen, og har 11 ringer som er kjent fra før. Ni av dem ble oppdaget fra jorden, og Voyager 2 identifiserte ring nummer 10 og 11.

Forskerne ved SETI oppdaget det siste ringfunnet i 2004 ved hjelp av romteleskopet Hubble. Siden gikk de tilbake til Voyager-bildene og klarte å finne de samme ringene der.

Forskerne antar at ringene ikke ble oppdaget før nå fordi de er såpass svake.

Måne-kollisjon
Ringene består av støvkorn, og fornyes stadig på grunn av erosjon fra større himmellegemer. Forskerne tror støvet i den ytterste ringen kommer fra månen Mab, som ble oppdaget i 2003.

Forskerne har også påvist forandringer i banene til månene nærmest Uranus siden 1994. De nye målingene tyder på at månene beveger seg på en «tilfeldig og kaotisk» måte, sier Jack Lissauer fra Nasas Ames Research Center til Associated Press.

På grunn av dette tror vitenskapsfolk at månene vil kollidere med hverandre en gang i løpet av de neste par millioner år.

Uranus er fire ganger så stor som jorden, og er sammen med Jupiter, Saturn og Neptun en av solsystemets gasskjemper.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut