*Nettavisen* Nyheter.

Oppfordrer små barn til å røyke under kristen feiring

En voksen tenner opp sigaretten til en ung jente under helligtrekongersdag-feiringen i Vale do Salgueiro sist helg. Foto: Armando Franca (AP)

Feiringen består av en parade, vin, musikk og små barn som røyker.

Den kristne festdagen helligtrekongersdag ble markert i helgen over hele verden. Men feiringen i den portugisiske landsbyen Vale do Salgueiro skiller seg en del ut fra andre markeringer av helligtrekongersdag, som på folkemunne kalles 13. dag jul.

I tradisjonen tro kjøper foreldre i landsbyen røyk til barna sine og oppfordrer dem til å røyke under den to dager lange markeringen, skriver The Washington Post.

Tradisjonen ville skapt ramaskrik for utenforstående, men blant landsbybeboerne er det helt normalt.

Ingen av innbyggerne kan forklare hvorfor eller når tradisjonen startet, eller hva den skal symbolisere.

- Kun dem som bor her og er oppvokst her kan virkelig forstå meningen med denne tradisjonen, sier Carlos Cadavez, som er president i prestegjeldet, i en uttalelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fernando (6) tar seg en røyk under feiringen av helligtrekongersdag i Vale do Salgueiro sist helg. Foto: Armando Franca (AP)

- Røyker to-tre pakker
Han forklarer at hans ti år gamle datter, Luisa, vil trolig røyke to-tre pakker med sigaretter i løpet av dagene feiringen pågår, noe som ikke er uvanlig, ifølge ham selv.

- Jeg krever ikke at folk skal forstå. Det er ikke enkelt. Enhver synes nok at vi gjør noe galt, sier han, ifølge Sky News.

Landsbyen er geografisk sett relativt isolert. Dette kan ha bidratt til at landsbybeboerne har holdt på gamle, nedarvede tradisjoner, ifølge Jose Ribeirinha som har skrevet bok om feiringen i Vale do Salgueiro.

- Vanligvis har tradisjoner en tendens til å forsvinne når mange mennesker er samlet, sier Ribeirinha.

Han legger til at Vale do Salgueiro ligger i et nordlig område langt unna hovedstaden Lisboa, og omtales som «Den glemte».

Ribeirinha understreker at Vale do Salgueiro ikke har en høyere andel av voksne som røyker enn det som er vanlig for andre portugisiske landsbyer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nok en ung gutt tar seg en røyk under feiringen i Vale do Salgueiro sist helg. Foto: Armando Franca (AP)

18-årsgrense for tobakk
I Portugal er det 18-årsgrense for å kjøpe tobakk, men myndighetene blander seg ikke opp i at foreldre gir røyk til barna sine.

Den lokale kaféeieren Guilhermina Mateus (35) er én av mange foreldre i landsbyen som tilbyr barna sine sigaretter under feiringen.

- Men jeg kan ikke forklare hvorfor, sier Mateus.

- Jeg mener det ikke gjør noe stor skade, fordi de røyker ikke ordentlig. De inhalerer og uthalere igjen umiddelbart, sier hun.

- Dessuten skjer det bare i løpet av disse dagene, i dag og i morgen. De spør aldri om å få sigaretter igjen, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.