RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opphever unntakstilstand i Nepal

Sist oppdatert:
Kong Gyanendra av Nepal gir etter for internasjonalt press og opphever nå unntakstilstanden han innførte etter å ha sparket regjeringen i februar. Han beholder imidlertid makten.

Det kommer frem i en pressemelding fredag gjengitt av nyhetsbyrået AP.

- Han Majestet har beordret å oppheve unntakstilstanden i henhold til grunnloven, heter det.

Gyanendra innførte unntaksbestemmelsene og opphevet borgerrettigheter 1. februar i år, etter at han overtok makten i landet ved å sparke den sittende regjeringen. Flere hundre politikere ble satt i fengsel og protester mot kongen og hans regjering har vært forbudt.

Hendelsene i Nepal har ført til sterke reaksjoner internt og har blitt fordømt internasjonalt.

Den overraskende kunngjøringen kom etter at kong Gyanendra kom tilbake til Nepal etter å ha vært på besøk i Kina, Indonesia og Singapore. Lederne av de asiatiske stormaktene skal ifølge Reuters ha lagt sterkt press på kongen.

Men kongen har så langt ikke gitt noen utfyllende opplysninger om hvorvidt opphevelsen av unntakstilstanden vil medføre at den demokratisk valgte regjeringen vil gjeninnsettes eller om sivile rettigheter blir innført.

men ifølge Reuters vil kongen beholde makten over parlamentet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere