RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppjusterer dødstallet i Tunisia

VAKT: Væpnet politi holder vakt ved nasjonalforsamlingen i Tunisia etter onsdagens angrep på nasjonalmuseumet like ved.
VAKT: Væpnet politi holder vakt ved nasjonalforsamlingen i Tunisia etter onsdagens angrep på nasjonalmuseumet like ved. Foto: Zoubeir Souissi
Sist oppdatert:
Norske Tunisia-turister har ikke latt seg påvirke av terror-angrepet.

Tallet på drepte etter terror-angrepet i Tunisia onsdag er oppdatert. 20 mennesker er nå bekreftet døde. Dermed oppjustert det fra 17 drepte. I tillegg til 20 turister ble en tunisisk bussjåfør og en politimann drept da to gjerningsmenn angrep Bardo-museet i den tunisiske hovedstaden onsdag. 

LES også: - Terror i Tunisia kan være hevnangrep fra IS
OG her: Tunisia rystet av terrorangrep – 17 turister drept

Britiske myndigheter opplyser torsdag at en britisk kvinne er blant dødsofrene. Over 40 ble såret, mange av dem alvorlig. Tallet på døde kan dermed stige enda mer.

Identifisert

De to antatte gjerningsmennene bak terrorangrepet er torsdag også identifiser. Det tunisiske innenriksdepartementet navngir de to som Yassine Abidi og Hatem Khachnaoui. De er begge trolig tunisiske statsborgere, ifølge en uttalelse fra departementet.

Myndighetene har foreløpig ikke kommet med flere detaljer om gjerningsmennene, men sier at to eller tre medhjelpere fortsatt kan være på frifot.

Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for angrepet.

Rolige

Utenriksdepartementet gjentok onsdag oppfordringen om å vise aktsomhet ved reise til eller opphold i Tunisia og ba nordmenn som er i Tunis, om å holde seg innendørs.

Norske reisende til Tunisia skal ike ha latt seg påvirke av angrepet.

– Våre gjester har tatt situasjonen helt rolig. Ingen viser tegn til frykt, opplyser kommunikasjonssjef Svein Erik Søgård i Detur til NTB.

Fakta: Terrorangrepet i Tunisia

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* 20 personer, 18 av dem utenlandske turister, ble drept da to væpnede personer angrep Bardo-museet og nasjonalforsamlingen i Tunisias hovedstad Tunis onsdag.

* De drepte er fem japanere, fire italienere, to colombianere, en australier, en franskmann, en polakk og en spanjol. I tillegg er to person ikke identifisert og nasjonaliteten til ytterligere en foreløpig ikke kjent. Også en sivil tunisier og en politimann er drept. Flere enn 40 ble såret.

* I tillegg ble to angripere drept da sikkerhetsstyrker gikk inn i museet for å frigi gisle, flere av dem barn.

* Politiet mener flere personer kan ha deltatt i terroraksjonen.

* Museet ligger like ved nasjonalforsamlingen, der parlamentarikerne diskuterte anti-terrorlovgivning da angrepet fant sted. Meldinger om det var avfyrt skudd inne i parlamentsbygningen ser ikke ut til å være riktige.

* Lokale medier mener terroren kan ha vært et hevnangrep etter at en IS-leder ble drept i nabolandet Libya.

* Tunisia regnes som det eneste landet der folkeopprøret under den arabiske våren i 2011 har ført til en vellykket demokratisk prosess. (©NTB)

Angrepet ser ut til å ha vært rettet inn mot å ramme Tunisias viktige turistindustri.

– Vi har ikke hatt noen avbestillinger. Derimot solgte vi i går ettermiddag flere turer til Tunisia med avgang lørdag, sier Søgård.

LES mer: Brende: – Vi må stille opp for Tunisia fremover

Såfremt det ikke kommer nye reiseråd fra Utenriksdepartementet, vil avgangen gå som normalt, opplyser han.

Følger UDs reiseråd

Detur har for tiden 142 gjester fra Norge i Tunisia, samt omtrent like mange fra Sverige og Danmark. De fleste holder til på hoteller rundt byen Monastir, som ligger om lag 170 kilometer sør for hovedstaden Tunis.

Detur har så langt ikke iverksatt særskilte tiltak.

– Det er ikke egentlig så mye vi kan gjøre, annet enn å følge de reiserådene UD gir og følge situasjonen nøye. Men gjestenes sikkerhet er i høysetet, forsikrer Søgård. (©NTB)

FLUKT: Turister og ansatte ved museumet flykter fra angrepet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere