*Nettavisen* Nyheter.

Opposisjonen ber om etterforskning av sparkende reporter

UT MED BEINET: Dette bildet viser en annen situasjon fra den samme tirsdagen der den kvinnelige reporteren fra N1TV synes å spenne bein på en jente. Foto: Skjermdump

TV-stasjon med nære forbindelser til det nasjonalistiske partiet Jobbik.

11.09.15 18:47

Den ungarske reporteren Petra László mistet jobben med øyeblikkelig virkning fra TV-stasjonen N1TV etter en video som viser hvordan hun setter beinkrok på en flyktende mann med et barn i armene tirsdag.

Et annet opptak viser László idet hun strekker beinet ut mot en løpende jente.

Søkelyset rettes også mot TV-stasjonen hun jobbet for, som har nære forbindelser til det høyreradikale partiet Jobbik.

Les også: Spenner bein på flyktning som løper fra politiet med barn i armene

Det var Stephan Richter, reporter for tyske RTL, som gjorde opptaket som ble lagt ut på nettet via Twitter. Der fikk det raskt enorm oppmerksomhet. Sosiale medier ble fylt av avskyerklæringer, og noen opprettet Facebook-siden «The Petra László Wall of Shame».

Den ungarske venstreopposisjonen har bedt om at det innledes etterforskning mot Petra László for voldsutøvelse, skriver The Independent.

László var ute i felten med en rekke andre reportere da en gruppe flyktninger rømte unna registrering i Röszke, nær grensen mot Serbia, og politiet tok opp jakten på dem.

Se video her fra det ungarske nettstedet Index

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=xWS9L_J2-ZPIFilCfd8IKYd0HGgBQw2PiKAqQWZyVy74jk9DvWeSCrPBF-2WWvzkDUelzCVMJlz0heR8ZflxvAPxRlobOTsr&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Nemzeti 1 TV har nære forbindelser til det nasjonalistiske og fremmedfiendtlige partiet Jobbik, skriver flere medier, blant dem The Guardian.

Nyhetskanalen publiserer sitt innhold blant annet på YouTube i form av daglige nyhetssendinger og ukentlige TV-show, ifølge Hugarian Free Press.

På Nemzeti 1 TVs egen YouTube-kanal la de tirsdag ut et redigert opptak gjort av den nå oppsagte kvinnen i Röszke.

Se innslaget her

I en melding på sine nettsider skriver redaktør Szabolcs Kisber at N1TV-kollegaen opptrådte på en uakseptabel måte i Röszke og nå er sagt opp med umiddelbar virkning.


Klikk på bildet for å forstørre.

SPENNER BEN: Det var denne situasjonen som første satte sinnene i kok. Kamerakvinnen fra N1TV blir filmet av en tysk reporter idet hun strekker ut et ben og får en flyktende mann med et barn i armene til å falle. Foto: (Twitter)

- Ungarn har store utfordringer

- Ungarn er et land der fremmedfrykten er fremtredende og et land som opplever stort press på sine grenser og reelt har store utfordringer som et transittland for flyktninger, sier journalist og forfatter Øyvind Strømmen til Nettavisen. Han peker på at ungarske myndigheter og regjeringspartiet Fidesz i det siste har skjerpet retorikken veldig i møte med flyktningekrisen, blant annet med en skiltkampanje rettet mot immigranter og ved å sette opp høye gjerder ved grensen.

- Noen av disse tiltakene må forstås som et forsøk på å demme opp for partiet Jobbik ytterst på den nasjonalistiske høyrefløyen. Jobbik vil blant annet sette inn hæren immigrantene, sier Strømmen.

I det siste parlamentsvalget ble Jobbik Ungarns tredje største parti.

Klikk på bildet for å forstørre.

POLITISPERRINGER: Utfordringene fortsatte for ungarske myndigheter i grensebyen Röszke onsdag. Flere hundre immigranter klarte å bryte seg gjennom politiets sperringer i et forsøk på å unngå registrering i Ungarn. Foto: Csaba Segesvari (Afp)

Regjeringspartiet Fidesz er også nasjonalistisk orientert, og Ungarns statsminister Viktor Orbán har inntatt en annen holdning til flyktningekrisen enn mange av sine europeiske kolleger. Blant annet har han uttalt at flyktningene truer Europas eksistens. Tirsdag uttalte han at han ønsker å få fortgang i byggingen av muren langs grensen mot Serbia.

Under en pressekonferanse i Brussel sist uke sa Orbán at flyktningekrisen ikke er et europeisk, men et tysk problem.

Han pekte på at ingen av flyktningene vil til Ungarn, Slovakia, Polen eller Estland.

- Alle vil dra til Tyskland, uttalte han ifølge Wall Street Journal.

- Europa vil hjelpe

Onsdag oppfordret EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker EU-landene til å finne plass og hjerterom til ytterligere 120.000 flyktninger.

Les også: EU-kommisjonens president: Vi må fordele 160.000 asylsøkere

- Flyktningekrisen vil ikke gå over med det første. Det å vende ryggen til fattige og hjelpetrengende mennesker, det er ikke Europa. Det Europa jeg kjenner er de som vil hjelpe, ikke de som nekter å hjelpe, sa Juncker blant annet i en tale i EU-parlamentet.

Nye tumulter i Röszke

Onsdag kom det melding om at flyktninger og migranter igjen har brutt seg gjennom politisperringer i Röszke. NTB melder via AFP at mellom 400 og 500 mennesker kom seg gjennom sperringene.

Flere saker om flyktningekrisen:

To tog med flyktninger holdes tilbake i Rødbyhavn

Les nyhetsredaktør Erik Stephansens kommentar:

Sparker journalister til høyre eller venstre?

HATMELDINGER: Sosiale medier er fulle av hatmeldinger mot reporteren Petra Laszlo. Her er en av mange:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.