RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opposisjonen frykter blodbad

Sist oppdatert:
Ber FN reagere før volden bryter løs i Zimbabwe.

Zimbabwes opposisjonsparti Movement for Democratic Change (MDC) ber om hjelp fra FN for å unngå et blodbad i forbindelse med uroen det uavklarte valget kan skape.

- Trenger hjelp
Talsperson Nelson Chamisa sier lørdag at innbyggerne er klar over utfordringene en kamp mot et diktatur innebærer, og legger til at folket trenger hjelp fra det internasjonale samfunnet.

- FN må se til at det ikke bryter ut vold. De bør ikke vente til blodet flyter i gatene og i landsbyene, sier Chamisa til nyhetsbyråpet Associated Press (AP).

President Robert Mugabes parti ZANU-PF krever omvalg i 16 valgkretser, og Mugabe har selv bekreftet at han er villig til å kjempe for å beholde makten etter runde to av presidentvalget.

MDC-leder Morgan Tsvangirai sier ifølge AP at han frykter Mugabe planlegger «en krig mot folket» for å klamre seg til makta.

Politi sperret rettslokalene
De offisielle tallene etter valget 29. mars er ikke offentliggjort.

Opposisjonen ønsket å tvinge valgkommisjonen til og frigjøre resultatet gjennom en henvendelse til landets høyesterett, men bevæpnet politi forhindret advokatene fra å gå inn i rettslokalene lørdag. Opposisjonen vi forsøke å framsette et nytt krav søndag.

Runde 2
Uavhengige observatører mener opposisjonen har vunnet, men ikke med nok margin til å unngå en ny valgrunde.

Vinnerkandidaten må ha 50 prosent av stemmegiverne i ryggen. Hvis ingen har det, igangsettes en andre valgrunde der de to mest populære kandidatene kjemper om simpelt flertall.

Under en pressekonferanse lørdag sier Tsvangirai at partiet hans ikke ønsker en ny valgrunde grunnet frykt for at det skal bryte ut en voldsbølge, og at det dessuten ikke er nødvendig med flere valg ettersom hans parti vant det første valget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere