Gå til sidens hovedinnhold

Opposisjonen i Zimbabwe hevder valgseier

Robert Mugabes 28 år lange styre kan være over.

- Dette er et historisk øyeblikk for oss. Vi har vunnet dette valget, vi har vunnet dette valget, proklamerte Tendai Biti i opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) søndag, ifølge Reuters.

Opposisjonspartiet sier de første valgresultatene etter lørdagens valg i Zimbabwe viser at sittende president Robert Mugabe har tapt.

Ifølge MDC ligger partiet an til å få 66 prosent av stemmene i hovedstaden Harare. Mugabe skal også ligge dårlig an i flere andre viktige områder i landet, men det endelige valgresultatet vil ikke bli annonsert før senere søndag av landets valgkommisjon.

Truet motstanderne
Det har vært knyttet stor spenning til valget i det afrikanske landet hvor Mugabe har styrt med jernhånd i 28 år. Fredag gikk Mugabe ut og advarte sine motstandere mot å demonstrere under lørdagens valg.

- Bare prøv dere! Vi driver ikke og leker mens dere forsøker å tilfredsstille deres britiske allierte, sa Mugabe under en tale i forbindelse med valgkampen.

Hans hovedmotstandere, opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og tidligere minister Simba Makoni, har anklaget Mugabe for å ha trykket opp en rekke falske stemmesedler.

Delte ut biler
Opposisjonen har gjentatte ganger anklaget Mugabe for valgfusk, og afrikanske valgobservatører sier de oppdaget juks i lørdagens valg.

Torsdag denne uka ga Mugabe ut 450 biler til høytstående leger ved offentlige sykehus. Presidenten forsvarte gavene med at vestlige sanksjoner rammer helsevesenet i landet hardt, og blant annet har ført til at stadig flere som jobber i helsevesenet søker seg ut av landet.

Den 84 år gamle presidenten lovet også at legene skal få nye hus innen to år. Opposisjonen raser og mener Mugabe prøver å bestikke seg til seier.

Zimbabwe er i en økonomisk krise, og den rekordhøye inflasjonen har ført til utålelige matpriser for befolkningen. Fire av fem personer i Zimbabwe er arbeidsledig og inflasjonen er på 100,000 prosent.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her