RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opposisjonen krever nyvalg

Sist oppdatert:
Eduard Sjevardnadse holder fast på at han fortsatt er president, til tross for at han også hevder å ha vært utsatt for statskupp lørdag. Han kan bli sittende hvis han utskriver nyvalg, sier opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili.

- Vi vil ikke akseptere noe mindre enn et snarlig presidentvalg. Dersom Sjevardnadse kunngjør at han blir sittende midlertidig, er det greit. Vi kan fortsatt forhandle om dette, sier opposisjonslederen, ifølge AFP-Reuters.

Tidligere lørdag utnevnte opposisjonen en av sine ledere, parlamentspresident Nino Burdsjanadse, til ny midlertidig president . Burdsjanadse er leder for opposisjonspartiet Demokratene.

–I samsvar med grunnloven vil jeg ta over funksjonene til presidenten inntil det blir klart om han kan fortsette, sier den kvinnelige opposisjonslederen.

Hundrevis presset seg inn
Det sittende regimet erklærte på sin side unntakstilstand og forsikret at ro og orden skulle gjenopprettes.

Presidenten var midt i sin tale til de nyvalgte regjeringsmedlemmene da opp mot 300 demonstranter tidlig lørdag ettermiddag presset seg gjennom dørene til parlamentet og inn i salen der Sjevardnadse talte. Det oppsto tilløp til tumulter, og presidentens livvakter tok ham med ut bakveien.

Se video fra tumultene utenfor og inne i parlamentet her. (Web-tv-abonnement)

- Hadde jeg blitt der i to minutter til, kunne det blitt et blodbad. Menneskeliv kunne gått tapt, sa Sjevardnadse til tv-kameraene like etter at han var tvunget ut av parlamentet.

Frykter blodbad
Lørdag kveld har fire armerte kjøretøyer og minst ti busser og minibusser med tungt bevæpnede soldater tatt oppstilling utenfor Georgias innenriksminesterium, ifølge Reuters reporter på stedet.

Soldater omkranset bygningen, om lag to kilometer fra parlamentet. Rundt 30.000 tilhengere av opposisjonens leder har hele dagen omringet parlamentet og krevd president Sjevardnadses avgang i en såkalt «fløyelsrevolusjon».

- Stolt
- Ikke ett skudd er avfyrt. Alt har gått fredelig for seg i beste europeiske tradisjon. Jeg er stolt, sa en gledesstrålende opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili.

Se folkets hyllest til Saakasjvili og talen hans her. (Web-tv-abonnement)

En svensk reporter i Tibilisi sier lørdag kveld at stemningen i sentrum er som en folkefest.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere