Opprop med krav om å avsette Sylvi Listhaug

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) provoserer sine politiske motstandere, men hylles som en helt av sine egne. – Jeg er kjempestolt over at Sylvi tar tak. Hun er tøff tvers igjennom. Et mer solid grunnfjell skal du lete lenge etter, sa nyvalgt leder Aina Stenersen i Listhaugs eget fylkeslag, Oslo Frp, til NTB onsdag.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) provoserer sine politiske motstandere, men hylles som en helt av sine egne. – Jeg er kjempestolt over at Sylvi tar tak. Hun er tøff tvers igjennom. Et mer solid grunnfjell skal du lete lenge etter, sa nyvalgt leder Aina Stenersen i Listhaugs eget fylkeslag, Oslo Frp, til NTB onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Valgforsker mener imidlertid oppropet kan være en fordel for innvandringsministeren.

Politikken og retorikken til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har engasjert og mobilisert både støttespillere og tilhengere.

På nettstedet opprop.net ble det denne uken opprettet en underskriftskampanje med krav om å avsette Listhaug.

«Hun driver med propaganda for å skremme Norges befolkning og gir uttrykk for å skape et kaldt Norge der vi ikke har hverken husrom eller hjerterom,» lyder oppropet som flere tusen personer har signert.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, sier at opprop ikke har noen formell rolle i det norske demokratiet.

- Dette vil ikke få noen juridiske konsekvenser uansett hvor mange som signerer oppropet. Det er bare symbolikk og et signal til politikerne, sier Bergh til Nettavisen.

- Kan være fordelaktig
- I dette tilfellet er det sånn at Sylvi Listhaug er en politiker som er polariserende. Hun har både sterke støttespillere og sterke motstandere. Et slikt opprop er ikke nødvendigvis en ulempe for henne fordi det også kan mobilisere hennes støttespillere, noe som er en fordel, sier Bergh.

I skrivende stund er det 9332 personer som har signert oppropet med fullt navn. Signaturene stammer fra 8982 IP-adresser.

Johannes Bergh Foto: Foto: Kyrre Lien/IFS

- Dette er ikke et veldig stort antall hvis man tenker på hvor omdiskutert hun er og hvor mye oppmerksomhet det har vært rundt Listhaug den siste tiden. Det at 9000 personer ønsker at hun skal gå av, er ikke sjokkerende, sier Bergh.

Selv om det er opprettet et opprop om å avsette innvandringsministeren, nyter Listhaug mye hyllest og støtte fra sine egne.

- Det har også vært en demonstrasjon i Oslo til fordel for Listhaug, sier Bergh og henviser til demonstrasjonen søndag hvor om lag 140 personer viste sin støtte til innvandringsministeren.

- Et positivt innslag i demokratiet
I Storbritannia brukes opprop som et virkemiddel der folket kan delta direkte i den demokratiske prosessen.

Et opprop med et viss antall signaturer pålegger britiske parlamentarikere å debattere det aktuelle spørsmålet oppropet omhandler. Det politiske tiltaket, «e-petition», ble lansert i 2011.

- Det er mange som mener at vi burde ha en ordning av denne typen. I California i USA kan det til og med bli folkeavstemning hvis man får mange nok signaturer. Folkeavstemning blir nok å dra det litt langt. Men det å tvinge politikerne til å diskutere spørsmål som mange velgere er engasjert i, er ikke noe urimelig krav og kan være et positivt innslag i demokratiet, sier Bergh.

Listhaug er om dagen under hardt press fra regjeringens samarbeidspartnere, Venstre og Kristelig Folkeparti. Venstre kunngjorde onsdag at de går imot alle de 40 forslagene om asylinnstramminger som regjeringen hadde sendt ut på høring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag