Opprør mot Irans prestestyre

Foto: (Politiet/Scanpix)

Iran var søndag på vei inn i en alvorlig politisk krise, etter at det konservative vokterrådet nektet en rekke reformvennlige kandidater å delta i valget i februar.

19.01.04 08:39

Vokterrådet har avvist 877 av de 1.700 kandidatene som har meldt seg til valget 20. februar, blant dem 80 medlemmer av nasjonalforsamlingen som søkte gjenvalg.

Beslutningen førte til åpen konflikt mellom det ikke-valgte religiøse vokterrådet, og den reformvennlige iranske regjeringen. Innenriksdepartementet uttalte søndag kveld at vokterrådets forsøk på å hindre kandidater i å stille til valg, er ulovlig, melder NTB-AFP-Reuters.

Den framtredende reformisten Mohsen Mirdamadi anklaget de konservative for i virkeligheten å ha gjennomført et statskupp

- Jeg oppfatter denne beslutningen som et ulovlig statskupp og et ikke-militært forsøk på regimeskifte, sa Mirdamadi, som er president for nasjonalforsamlingens komité for utenrikssaker og nasjonal sikkerhet. Han er en av dem som nektes å stille til gjenvalg.

Nekter ordre

Innenriksdepartementet varslet at det ikke kom til sette i verk påbudet fra vokterrådet, som er Irans mektigste politiske organ.

- Departementet bekrefter at en rekke kandidater er blitt diskvalifisert utenfor lovverkets rammer. Enhver beslutning som ikke tar hensyn til loven, er uten verdi og vil ikke bli satt i verk, heter det i uttalelsen fra departementet.

Samtidig startet om lag 60 medlemmer av nasjonalforsamlingen Majlis en sitt ned-demonstrasjon. De sa de ikke ville fjerne seg fra nasjonalforsamlingen før vokterrådet opphever sin beslutning.

- Hvis beslutningen ikke trekkes tilbake, vil vi utvide protestaksjonen, sa Ali Hosseini, en av de folkevalgte.

Ifølge nyhetsbyrået ISNA truer alle guvernørene i Irans 27 provinser med å trekke seg i protest mot vokterrådets beslutning. I et åpent brev krever guvernørene at beslutningen må oppheves i løpet av en uke. Hvis ikke kommer de til å gå av.

- Må reagere rolig

Irans reformorienterte president Mohammad Khatami oppfordret sine tilhengere til å reagere rolig og på lovlig vis.

- Jeg er ikke enig i denne avvisningen av kandidater, men vi må reagere gjennom lovlige kanaler og på en rolig måte, sa Khatami.

En kilde som står presidenten nær sier til nyhetsbyrået AFP at også flere ministere i regjeringen vurderer å trekke seg i protest mot vokterrådets beslutning.

Reformorienterte iranere er allerede misfornøyd med hva Khatami og nasjonalforsamlingen har klart å utrette. Det konservative vokterrådet har stanset de fleste nye lover i nasjonalforsamlingen siden den kom under reformistenes kontroll i 2000.

Analytikere frykter at liberale iranere kan komme til å boikotte valget i februar og at valgoppslutningen kan nå et historisk lavmål. Dette kan føre til at konservative politikere igjen får kontrollen i nasjonalforsamlingen, siden disse alltid kan regne med et "grunnfjell" av sterkt religiøse velgere som ikke lar sjansen til å stemme gå fra seg.

Presidentens bror

Blant dem som nektes å stille til gjenvalg er Mohammed Reza Khatami, presidentens bror som er visepresident i nasjonalforsamlingen og leder av Irans største reform-orienterte parti.

- Hvis denne situasjonen fortsetter, så vil folk ikke være klare til å stemme. Vi styrer mot en nasjonal valgboikott, advarte Reza Khatami søndag.

Andre som ble avvist er den kjente venstreorienterte politikeren Mohsen Armin og den framtredende kvinneaktivisten Elaheh Koulaiee, som har nære bånd til nobelprisvinner Shirin Ebadi.

Halvparten av kandidatene som ønsket å stille i hovedstaden Teheran, ble ikke godkjent.

Advarer mot oppstand

- Jeg beklager denne massive avvisningen av krefter innenfor nasjonalforsamlingen og personligheter utenfor forsamlingen, sa presidenten i nasjonalforsamlingen, Mehdi Karoubi, som selv ikke er blant de avviste.

Han sa at han er i kontakt med president Khatami, vokterrådet og Irans åndelige leder ayatolla Ali Khameini om krisen, og at han har advart dem mot omfattende folkelig uro dersom vedtaket ikke omgjøres.

Vokterrådet består av tolv medlemmer som passer på at alle lover er i overensstemmelse med islamsk lovgiving, og som er imot reformer i det 25 år gamle prestestyret.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.