Opprørerne jubler mens befolkningen flykter

Nye kamper har drevet 250.000 mennesker på flukt igjen.

06.11.08 14:56

Tutsiopprørerne har erobret flere landsbyer i Nord-Kivu i Kongo, og har planer om å øke territoriet de kontrollerer. Dermed er flere hundre tusen mennesker drevet på flukt på ny, melder Reuters.

- Opprørerne har tatt Nyanzale og Kikuku, og dermed har de brutt sin selverklærte våpenhvile. Nå er det klart at de forsøker å få området helt under sin kontroll, sier Jean-Paul Dietrich i FN-styrken MONUC.

- Dreper sivile
Dietrich sier FN også undersøker meldinger om at tutsiopprørerne, skal ha drept sivile som kjørte regjeringsvennlige soldater fra Mai mai-milits, til landsbyen Kiwanja onsdag.

Ifølge vitner ble Kiwanja fullstendig ødelagt i løpet av torsdagen, og menneskene i flyktningeleirer rundt byen ble avskåret fra nødhjelp. Ifølge BBC skal tre leire være ødelagt og tømt for folk.

Innbyggerne i landsbyen flyktet til nabolandsbyen Rutshuru, 70 kilometer nord for provinshovedstaden Goma.

Kidnappet journalist
Torsdag ble det kjent at en belgisk journalist er kidnappet av den lokale mai mai-militsen, ifølge Belgias utenriksdepartement.

Thomas Scheen arbeider for den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung. Han ble tatt til fange tirsdag i nærheten av Rutshuru.

Den belgiske regjeringen har opprettet kontakt med kidnapperne, men det er foreløpig ikke klart hva de krever.

Unionene møtes
FN og AU (Den afrikanske union) skal møtes i Nairobi fredag for å forsøke å finne en løsning på konflikten. Samtidig forsøker hjelpeorganisasjoner å få inn mat og nødhjelp til 200.000 mennesker som har flyktet til leire like ved og nord for Goma.

FN har allerede besluttet å sendt flere fredsbevarende styrker til området. Organisasjonen har blitt anklaget for ikke å gjøre nok for å beskytte sivilbefolkningen.

Truer regjeringen
Laurent Nkunda, som leder tutsiopprørerne - som tidligere var soldater i regjeringshæren da Nkunda var general, - erklærte onsdag i forrige uke en ensidig våpenhvile. Han har siden truet med å fortsette offensiven og innta Goma, dersom regjeringen ikke vil innlede samtaler med opprørerne. Myndighetene i Kinshasa har avvist alle forhandlinger med Nkunda.

Nkunda truer også med å innta hovedstaden Kinshasa, som ligger i en helt annen del av landet.

- Dette er en forrædersk regjering som sviker Kongos folk, og det er derfor vil fortsette å kjempe til vi når Kinshasa, sier Nkunda.

Barnesoldater
De siste kampene foregikk i Nyanzale, der regjeringssoldatene nå har forlatt stillingene sine, samtidig som et stort antall sivile søkte tilflukt ved FN-baser.

Unicef ber de væpnede gruppene om å stoppe rekrutteringen av barn og frigi barnesoldater etter at det nå er bekreftet at nye barn er rekruttert ved Rutshuru.

- I 2005 friga de væpnede gruppene 3000 barnesoldater. Vi må tilbake på dette sporet. Nå skjer det vi frykter mest. Nemlig at kaoset bidrar til at flere barn rekrutteres til væpnede styrker. Den onde sirkelen om Kongos fremtid forverres. For mange barn og ungdom i Kongo er væpnede grupper eneste synlige levevei. De møter mange flere soldater enn lærere, sier Kjersti Fløgstad generalsekretær i Unicef Norge, i en pressemelding.

Barn er også majoriteten av de som har flyktet fra sine hjem i det krigsherjede området. 60.00 barn flyktet sist uke. Til sammen er en million kongolesere på flukt i eget land, etter et tiår med krigshandlinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.