Gå til sidens hovedinnhold

Opprørsleder ber om fred

En av verdens mest ettersøkte opprørsledere, Joseph Kony fra Uganda, dukket onsdag opp på video for første gang på flere år.

I videofilmen ber lederen for geriljabevegelsen Lord’s Resistance Army om at den 20 år lange krigen med regjeringen i Uganda skal ta slutt.

I videofilmen, vist på Reuters TV, ser man også Kony i det han tar imot 20.000 dollar fra nestlederen i den tidligere opprørsgruppen Southern People's Liberation Movement/Army (SPLM/A).

- Besatt
- Jeg er ingen terrorist, jeg er et menneske. Jeg ønsker også fred, sier den mystiske Kony i opptaket fra samtalene mellom Lord’s Resistance Army (LRA) og visepresidenten i sør-Sudan for omkring tre uker siden.

LRA-lederen Joseph Kony er en selverklært mystiker, som sier han er besatt av den hellige ånd. Geriljabevegelsen hans har terrorisert Nord-Uganda og Sør-Sudan, ofte med sivile som ofre. Geriljaens ofre har blant annet fått skåret av lepper og ører.

«Glemt konflikt»
Titusenvis av mennesker har blitt drept og to millioner er fordrevet fra sine hjem, i det som ofte kalles en av verdens «glemte konflikter.»

Videoen onsdag stammer fra et timelangt møte i Sør-Sudan mellom en delegasjon fra Kony og SPLM-visepresidenten Riek Machar. De to lover å gjøre slutt på kampene, og Machar sier han er villig til å lede forhandlinger mellom LRA og president Yoweri Museveni.

President Museveni har tidligere uttalt at han er villig til å garantere for Konys sikkerhet om LRA stanser krigshandlingene.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken