Opprørsleder til Norge

Sudansk opprørsleder er i Oslo og møter UD torsdag.

23.11.06 09:40

Abdel Wahed Mohammed Al-Nur er leder for Sudans Liberation Army (SLA). Torsdag morgen kommer han til Oslo og skal møte statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet.

- Vi er en legitim representant for folk i Darfur. Norge jobbet hardt for å skaffe fred i Sør-Sudan. Vi ønsker at Norge også skal spille en mer aktive rolle for å løse Darfur-krisen. Norge har gode kontakter med alle de politiske partene i Sudan, sier Al-Nur til Nettavisen.

Ahmad Haroon som represntanter for opprørsgruppen i Norge sier at møtet er svært viktig.

- Al-Nur og de andre to politikere fra SLA som er med ham, ønsker å få Norge til å forstå hvorfor vi nektet å inngå fredsavtale med myndighetene i Sudan i mai. Vi ønsker i dag at alle de politiske partiene i Darfur skal få en felles fredsavtale med Sudans myndigheter og ikke en enkelt fredsavtale med hver gruppe. Vi tror at Norges samarbeid med oss kan bli viktig for å få til endelig fred i Darfur, sier Ahmad til Nettavisen.

I helgen klarte Sudans regjering å inngå en ny fredsavtale med Abu Qassem Al-Hajj, som leder en opprørsgruppe i et område i Darfur. Ifølge avtalen skal gruppen bli representert i Sudans parlament og regjering.

- Vi i Al-Nur-gruppen er villige til å samarbeide med den Afrikanske Unionen (AU) og FN. Vi er også villig til å signere en avtale med den sudanske regjeringen i Khartoumde må først tillate FN-styrker i Darfur. Regjeringen må også avvæpne grupper som Janjaweed-militsen. Uten dette vil vi ikke kunne inngå noen fredsavtale regjeringen, sier Ahmad til Nettavisen.

Abdel Wahed Mohammed Al-Nur har de siste tre dagene møtt representanter for den franske og den nederlandske regjeringen, i tillegg til representanter fra EU i Brussel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flyktninger i den sudanske Darfur-regionen. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO/MARCO LONGARI/FILES

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.