RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opprør krever første offer

Sist oppdatert:
Opprøret i Frankrike har krevd sitt første dødsoffer. Samtidig er 30 politimenn skadd i nattens kamper. Se bildene og video her.

En mann som ble slått i bakken da han forsøkte å slukke en brann i ei søplekasse i en av forstedene nord for Paris døde mandag på sykehuset av skadene han pådro seg.

Frankrikes president Jacques Chirac gikk hardt ut mot opptøyene i landet i en tale søndag. Samtidig støtte politi og ungdommer sammen blant annet i Grigny sør for hovedstaden i den 11. natten med opptøyer.

Til sammen 30 personer fra opprørspolitiet ble skadet, to av dem alvorlig, men ikke livstruende i kamper med 250 til 300 ungdommer i Grigny. De to ble sendt til sykehus med skader i nakke og bein. TV-stasjonen LCI rapporterte at det ble avfyrt skudd fra luftgevær. Ifølge politiet skjøt opprørerne med jaktrifle eller luftgevær.

Kirker og barnehage påtent
Over hele Frankrike har opprøre kastet brannbomber, såkalte molotovcocktails. Til sammen ble over 1400 bilder satt i brann i løpet av natten. Angrepene har også rammet kirker, skoler, biler og en barnehage, ifølge Associated Press (AP). I noen områder måtte brannmenn på jobb få politibeskyttelse.

To skoler og en buss i byen Saint-Etienne og dens forsteder ble påtent, og to personer ble skadet i bussangrepet. I det nordlige Lens og det sørlige Sete ble kirker satt i brann. Omfanget av ødeleggelsene var i natt ikke klarlagt.

I Colombes utenfor Paris kastet ungdommer steiner mot en buss og skadet en 13 måneder gammel baby som måtte til sykehus. I en annen av Paris' forsteder, Saint-Maurice, ble en barnehage påtent, ifølge AP. Toulouse i sørvest og Rennes nordvest skal også ha blitt rammet i natt.

Se gratis video her

Fordømmer volden
- Loven må få siste ord, sa Frankrikes president Jacques Chirac i sin første offentlige uttalelse om volden, ifølge AP.

- Frankrike er fast bestemt på å være sterkere enn dem som vil øve vold eller skape frykt. De kommer til å bli arrestert, dømt og straffet.

Presidenten holdt talen etter et krisemøte med medlemmer av regjeringen.

- Frankrike skal fremme respekt for alle, rettferdighet og like muligheter, sa presidenten.

Voldshandlingene har funnet sted i fattige forsteder med høy andel innvandrere.

- Men det er en forutsetning, en prioritet, og det er at offentlig ro og orden blir gjenopprettet, sa Chirac.

Chirac har tidligere blitt kritisert for ikke å gå offentlig ut mot de verste urolighetene i landet på over et tiår. Tidligere har han kun uttalt seg om volden via talspersoner.

Ikke reiseråd fra UD
USA, Storbritannia og Russland har oppfordret sine innbyggere til å tenke seg om når de er på reise i landet. Utenriksdepartementet i Norge har foreløpig ikke utstedt noe offisielt reiseråd i forhold til situasjonen i Frankrike.

- Uansett hvor folk skal reise hen oppfordrer vi til å følge med og holde seg unna farlige områder, men vi har ikke gått ut med noe offisielt reiseråd, sier informasjonsrådgiver i UD Cathrine Andersen til TV 2 Nettavisen.

«Bombefabrikk»
Lørdag kom politiet over en «fabrikk» for fremstilling av bensinbomber i en forlatt bygning I Evry sør for Paris. Mer enn 100 flasker lå klare til å bli brukt til molotovcocktails. 50 bensinbomber var allerede gjort i stand. I tillegg kom politiet over bensin og masker opprørerne kunne bruke til å skjule sin identitet med, ifølge representanter for det franske justisdepartementet. Politiet pågrep seks ungdommer, alle var under 18.

Totalt har 3.300 busser, biler og andre kjøretøyer blitt brent i løpet av de ti nettene opptøyene har vart, sier en talsmann for fransk politi til AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere