RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opprørere har tatt grenseovergang

Sist oppdatert:
Sunniopprørere i Irak har tatt kontroll over en grenseovergang til Jordan.

Fakta: Dette er ISIL

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) er en ytterliggående islamistisk gruppe som er aktiv i Irak og Syria. Gruppen ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

* Levanten er et navn på landene innerst i Middelhavet, altså Syria, Libanon, Israel/Palestina og Jordan.

* ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida tar nå avstand fra gruppen. Al-Qaida skal ha anklaget ISILs krigere for overdreven voldsbruk.

* ISIL ledes av Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kjemper for en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria.

* Siden april har gruppen gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen, som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen.

* Nylig innledet ISIL en offensiv i Nord-Irak og har erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul. (Kilder: NTB, Ritzau) (©NTB)

Det opplyser etterretningskilder i Irak og Jordan.

Ifølge meldingene har den irakiske hæren trukket seg tilbake fra området ved grenseovergangen Turbail etter å ha kjempet mot opprørere.


Grenseovergangen kontrolleres nå av folk som mottar ordre fra sunnimuslimske stammekrigere i Iraks vestlige Anbar-provins, opplyser kilder til nyhetsbyrået Reuters.

Jordan trappet søndag opp forsvaret av grensa mot Irak etter at sunnimuslimske opprørere erobret området. Det var da ikke bekreftet at opprørerne hadde tatt kontroll over grenseovergangen.

Tidligere søndag sa en jordansk minister at trafikken over grensa var stanset, og at det var antydninger til kaos ved grenseovergangen som ligger på hovedveien mellom de to landene. (©NTB)Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere