RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opprørerne inntar Tsjads hovedstad

Sist oppdatert:
Området rundt presidentplasset i N’Djadema i Tsjad er blitt en krigssone.

Regjeringsstyrker og om lag 2000 tungt bevæpnede opprørere utkjemper heftige kamper nær presidentpalasset i Tsjads hovedstad N’Djadema. Ifølge opprørslederne har de nå inntatt hovedstaden, melder AP.

Krever maktdeling
- Regeringens tropper er i ferd med å bli spredt. President Idriss Déby faller i dag, sier opprørernes talsperson Abakar Tollimi.

Opprørslederen Timane Erdimi har lenge truet med å innta hovedstaden dersom president Déby ikke innfrir hans krav om maktdeling. Landets utenriksminister Amad Allam-Mi beskylder nabolandet Sudan for å støtte opprørerne.

Frankrikes forsvarsminister Hervé Morin sier til nyhetsbyrået AFP at opprørersstyrkene nærmer seg presidentpalasset, der president Déby fortsatt oppholder seg. Like før, på en pressekonferanse i Etiopias hovedstad Addis Abeba, uttalte Tsjads utenriksminister Allam-Mi at alt var under kontroll i hovedstaden.

Opprørsstyrker i om lag 250-pickup-biler har rykket fram fra Sudan mot hovedstaden i løpet av de siste tre dagene. Tidlig lørdag begynte kampene om lag to mil nord for N’Djadema. Livredde innbyggere kunne berette om lyden fra tunge skuddvekslinger.

Evakuerer
Samtidig forbereder Frankrike og USA evakuering av sine statsborgere fra byen. FN har allerede hentet ut flere av sine medarbeidere.

Den tilspissede situasjonen har fått EU til å utsette utplasseringen av de første soldatene i den 3700 store fredsstyrken som er planlagt stasjonert i landet. De vil få i oppgave å beskytte de om lag 400.000 flyktningene i området rundt Tsjad, Den Sentralafrikanske Republikk og Sudans krigsherjede Darfur-regionen.

Den Afrikanske Unions (AU) 53 statsledere var lørdag samlet til toppmøte i Addis Abeba. I sluttdeklerasjonen heter det at Libyas president Muhammar Gaddafi sammen med Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou-Nguesso skal lede arbeidet med å få bukt med krisen i Tsjad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere