*Nettavisen* Nyheter.

Opptøyer over hele landet

Rasende demonstranter brenner hus og biler i byer over hele landet, etter attentatet på Benazir Bhutto torsdag.

27.12.07 22:42

Rasende tilhengere av Benazir Bhutto gikk torsdag ut i gatene i Pakistan for å markere sin avsky mot dødsattentatet.

Minst fire personer er skutt og drept i kjølvannet av attentatet, ifølge Sky News.

Aller sterkest er reaksjonene i Bhuttos hjemdistrikt Sindh. Tusenvis av mennesker i byen Hyderabad, som ligger i nærheten av distriktets hovedstad Karachi, har strømmet ut i gatene for å protestere.

Tente på bygninger
Minst tre banker, en offentlig kontorbygning og et postkontor har blitt påtent, forteller et øyenvitne. Samtlige butikker har måttet stenge etter at minst 20 biler er satt i brann. Det er også rapportert om skyting og steinkasting flere steder i byen, skriver Reuters.

Også i Rawalpindi og i nærheten av hovedstaden er det meldt om demonstrasjoner. I Muzaffarabad i nord blokkerer demonstranter veien med brennende bildekk og roper slagord mot den sittende presidenten Pervez Musharraf. Enkelte av dem skal ha knust flere vinduer på sykehuset der Bhutto ble erklært død og ropt skjellsord mot presidenten.

- Musharraf er en hund. Lenge leve Bhutto, lød noen av ropene, ifølge AP.

Samtidig har Bhutto-tilhengere i byen Lahore øst i landet satt fyr på tre busser og ramponert flere andre kjøretøyer, ifølge politiet.

Politiet i landet sier de har blitt beordret å blokkere veien mellom Punjab-provinsen og Sindh-provinsen, tilsynelatende for å hindre demonstrantene i å forflytte seg fra et område til et annet.

Fordømmer attentatet
De er nå i full beredskap for å forsøke å forhindre at opptøyene i gatene sprer seg.

-Vi har økt beredskap og patruljerer nå i alle gater, ettersom det er problemer så å si over alt, sier en talsperson for politiet til Reuters.

Pakistans sittende president Pervez Musharraf har lenge vært en av Bhuttos argeste politiske motstandere. Han gikk imidlertid torsdag ut og fordømte attentatet og sa det var et resultat av terrorisme.

- Denne grusomheten er skapt av terroristene som vi kjemper mot. Jeg ber om støtte fra nasjonen. Vi vil ikke hvile før vi blir kvitt disse terroristene, sa Musharraf i en kunngjøring på pakistansk fjernsyn torsdag.

- Feige ekstremister
Også statsledere rundt om i resten av verden fordømmer attentatet. Blant dem var USAs president George W. Bush.

«USA fordømmer på det sterkeste denne feige handlingen begått av morderske ekstremister som forsøker å underminere Pakistans demokrati. De som har gjort dette må bli stilt for retten» uttalte Bush i en kunngjøring torsdag.

Storbritannias statsminister Gordon Brown oppfordret Pakistan til ikke å gi opp den demokratiske prosessen i landet.

«Terroristene har kanskje lyktes i å ta livet av Benazir Bhutto, men de må ikke få ta livet av demokratiet i Pakistan», uttalte han.

- Musharraf roten til problemene
Torsdag kveld ga lederen for det største opposisjonspartiet og tidligere statsminister Nawaz Sharif beskjed om at hans parti kommer til å boikotte valget som var planlagt holdt 8. januar neste år.

- PML boikotter valget etter attentatet på Benazir Bhutto. Frie valg er ikke mulig i Musharrafs nærver. Han er roten til alle problemene, uttalte Sharif på en pressekonferanse i Islamabad.

203880

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.