Opptur for Blair

Storbritannias statsminister Tony Blair og hans parti Labour har ikke tapt støtte blant velgerne etter Kelly-granskningen og britiske tap i Irak - snarere tvert om.

08.09.03 09:26

Ifølge meningsmålingen i mandagsutgaven av The Times sier 39 prosent av de spurte at de ville ha stemt Labour hvis det ble holdt nyvalg nå. Blairs popularitet går samtidig opp fra 4.92 til 5.14 på en skala fra én til ti, melder NTB-AFP.

For Labours vedkommende betyr september-noteringen en framgang på 5 prosentpoeng fra den tilsvarende målingen i august. Det konservative opposisjonspartiet kan notere seg for en framgang på 2 prosentpoeng, mens sentrumspartiet liberaldemokratene går tilbake 6 prosentpoeng.

Tre forklaringer

Politiske observatører i London ser tre hovedforklaringer på Blairs og Labours styrkede posisjon. Den ene er at medienes forsøk på å gjøre Blair og hans regjering direkte ansvarlige for David Kellys selvmord har slått feil, den andre er at Storbritannias økonomi viser klare tegn til vekst, den tredje er mangelen på et troverdig regjeringsalternativ.

David Kelly begikk selvmord etter å ha blitt avslørt som kilden for en nyhetsmelding fra den britiske rikskringkastingen BBC, der det het at en rapport om den irakiske diktatoren Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen var blitt "spritet opp". Blair og hans regjering, spesielt forsvarsminister Geoff Hoon, er blitt gjort personlig ansvarlige for tragedien.

Blair har da også stått fram og åpent tatt på seg en stor del av ansvaret for at Kelly-saken fikk en slik utgang. Flere meningsmålinger mens Lord Huttons gransking av saken var på sitt mest intense, viste dramatisk fallende tillit til statsministeren.

Normalisering?

Den første fasen av granskingen er nå over, og med det ser britisk politikk ut til å være på vei tilbake mot situasjonen før Kelly-saken "sprakk". Ifølge The Times kan hovedårsaken til dette være gode økonomiske nyheter på hjemmebanen, der industriproduksjonen viser sterk vekst, og forbrukere flest opplever gode tider.

Det sterke militære nærværet i Irak, dit britene har sendt 10.500 soldater og planlegger å sende enda flere, kan dempe det valgforskere kaller "feelgood-faktoren". Men samtidig sliter de konservative og deres leder Ian Duncan Smith tungt med å framstå som noe troverdig alternativ til Blair og hans regjering.

Målingen i The Times står i skarp kontrast til målinger i de konservative avisene The Mail og Daily Telegraph, som viser utstrakt mistillit til Tony Blair. I en Telegraph-måling 29. august sa 59 prosent av de spurte at de ikke stoler på statsministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.