RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opptøyer etter valget i Hviterussland

Foto: AP (Ap)
Sist oppdatert:
Presidentkandidater banket opp og arrestert.

Han har styrt den tidligere sovjetrepublikken siden 1994 og er kalt Europas siste dikator. Da opposisjonen søndag fikk nyheten om at Alexander Lukasjenko igjen er gjenvalgt som president, med 79,9 prosent av stemmene, brøt opptøyene løs. Flere hundre skal være arrestert, blant dem minst seks presidentkandidater, melder BBC News.

Opposisjonen hevder at valget ikke gikk riktig for seg.

På Stortinget etterlyser Dagfinn Høybråten (KrF) utenriksminister Jonas Gahr Støres reaksjon på arrestasjonene av flere av opposisjonens ledere.

- Brutal og diktatorisk
Stortingsrepresentantene Thomas Breen (Ap) og Bård Hoksrud (Frp), som var valgobservatører for OSSE i Pinsk sør i landet, sier myndighetene i Hviterussland fører en «brutal og diktatorisk linje» og sier Norge og andre land må opprettholde presset mot Hviterussland.

Ble slått tilbake av politi
Demonstranter strømmet ut i gatene i hovedstaden Minsk. De knuste vinduer og dører på et regjeringsbygg før de ble slått tilbake av opprørspoliti. I løpet av opptøyene skal politiet ha pågrepet tre presidentkandidater.

Lukasjenkos hensikt med valget er ifølge svenske Aftonbladet å pynte på landets demokratiske fasade og få EU til permanent å heve restriksjoner og sanksjoner som ble innført etter valget i 2006.

Presidentkandidater pågrepet
Blant dem hviterussisk politi har pågrepet er Nikolaj Statkevitsj, Grigorij Kostusev og Andrej Sannikov, melder det uavhengige nyhetsbyrået Belapan natt til mandag, ifølge NTB.

Presidentkandidatene deltok alle i demonstrasjoner i sentrum av Hviterusslands hovedstad Minsk søndag hvor titusener av opposisjonstilhengere protesterte mot president Aleksandr Lukasjenko og hans autoritære regime.

Andrej Sannikov var natt til mandag på sykehus, kraftig forslått, opplyser rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité ifølge NTB.

Ifølge henne ble også mange journalister slått da opprørspoliti aksjonerte mot demonstrantene, deriblant Stefan Niemen i svensk TV 4.

Lindeman opplyser til NTB at det var ti fulle busser på stedet med 70 demonstranter i hver etter politiaksjonen søndag kveld.

Ber Støre reagere
- KrF krever en kontant norsk reaksjon overfor hviterussiske myndigheter etter den hardhendte behandlingen opposisjonen nå utsettes for, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten ifølge en pressemelding.

- Utenriksminister Jonas Gahr Støre må reagere overfor det hviterussiske regimets hardhendte håndtering av opposisjonen i landet, sier Høybråten.

Han vil ta opp saken med utenriksministeren.

- I tillegg til kandidatene skal eksempelvis hele ledelsen for det hviterussiske kristendemokratiske partiet være arrestert. Det gjelder foruten presidentkandidaten Vital Rymasheuski, Paval Seviarynets og Aliaksei Shein fra partiledelsen og generalsekretæren Dzianis Sadouski, sier Høybråten.

Ifølge Høybråten frykter opposisjonen at de arresterte kan få lange fengselsstraffer.

- Dette skjer samtidig med at Hviterussland har blitt invitert inn i så vel Østersjøsamarbeidet som EUs partnerskap for den nordlige dimensjon på observatørbasis, påpeker han.

Mandag ettermiddag kom Støre med følgende uttalelse:

- Det er sterkt beklagelig at presidentvalget i Hviterussland ikke ser ut til å ha vært fritt og demokratisk. Jeg fordømmer voldsbruken mot demonstranter og arrestasjonene av opposisjonsledere, journalister og representanter for det sivile samfunn, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Internasjonale valgobservatører påpeker i sine foreløpige konklusjoner at søndagens presidentvalg i Hviterussland var langt fra å oppfylle internasjonale standarder for frie og demokratiske valg, selv om deler av valgkampen har vært friere enn tidligere.

- Hviterussland må etterleve sine internasjonale forpliktelser knyttet til menneskerettigheter og demokrati. Den brutale måten urolighetene etter valget har blitt håndtert på er helt uakseptabel. Landets myndigheter har et særlig ansvar for å sørge for at presidentkandidatene kan utfolde sitt politiske virke uten risiko for sin personlige sikkerhet. At flere presidentkandidater skal ha blitt arrestert, er uhørt. Disse må straks bli løslatt, sier utenriksminister Støre.

Nordmenn var valgobservatører
Stortingsrepresentantene Thomas Breen (Ap) og Bård Hoksrud (Frp) fulgte valget for OSSE, Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europas parlamentariske forsamling. De sier jobben var krevende og sier det er lite som minner om demokrati.

- Gårsdagens valg i Hviterussland håner menneskerettighetene og demokratiske spilleregler, sier de to i en felles uttalelse.

- Det er lite som minner om demokrati når den sittende presidenten, Aleksander Lukasjenko, får 79,7 prosent av stemmene – og når opposisjonelle kandidater både bankes opp og fengsles etter en demonstrasjon, sier Bård Hoksrud.

De to befant seg i byen Pinsk sør i landet, ved grensen til Ukraina.

- Vår jobb som valgobservatører har vært krevende, sier Thomas Breen ifølge pressemeldingen.

- Valgsystemet er svært vanskelig å overvåke. Dette blant annet fordi valget skjer over flere dager, folk kan avlegge stemme hjemme og det er vanskelig å holde oversikt over prosedyrene. I tillegg er den frie pressen kneblet, sier han.

De to valgobservatørene reagerer sterkt på myndighetenes behandling av opposisjonelle, pressen og de uavhengige organisasjonene:

- Det er trist at vi i Europa ser en slik brutal og diktatorisk linje. Dette understreker betydningen av at Norge og andre land fortsetter presset på Hviterussland for å fremme et demokratisk styre, sier de to.

Her blir demonstrantene jaget vekk av et stort oppbud av opprørspoliti. Se video under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere