RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opptøyer i ferieparadis

Sist oppdatert:
Opptøyene i Frankrike har spredt seg blant annet til feriestedene langs den franske rivieraen. Mer enn 900 biler og flere skoler ble i natt stukket i brann.

Politistyrker ble utkommandert rundt i landet og i flere forsteder utenfor Paris, og den pågående uroen bidrar til at tommeskruen strammes ytterligere for en allerede hardt presset regjering, melder Reuters.

Nytt krisemøte
Statsminister Dominique de Villepin innkalte lørdag åtte ledende statsråder og en muslimsk leder til sitt kontor for å diskutere en handlingsplan mot volden.

- Vi forsøker å opptre bestemt og unngå provokasjoner, uttalte innenriksminister Nicolas Sarkozy etter møtet.

918 biler i brann
Lørdag kveld og natt til søndag ble 918 biler stukker i brann. Uroen har spredt seg til flere byer, og mer enn halvparten av bilbrannene var utenfor Paris-regionen, ifølge Associated Press.

Opptøyene har også nådd hovedstaden, og politiet opplyser at 28 biler ble satt i brann i Paris. Det var ikke umiddelbart klart om andre mål enn kjøretøyer var rammet i hovedstaden.

Også i feriebyene Cannes og Nice ble det rapportert om ildspåsettelser i natt, ifølge CNN.

186 arrestert
Fransk politi foretok 186 arrestasjoner i forbindelse med opptøyene. For andre natt på rad brukte også politiet helikopter utstyrt med lyskastere og kamera for å jakte på voldsutøverne i den hardt rammede Seine-Saint-Denis-regionen nordøst for Paris. Det var her opptøyene startet etter at to ungdommer døde av elektrisk støt da de gjemte seg for politiet i en transformatorkiosk.

I regionen ble minst to skolebygninger og et dusin kjøretøyer satt i brann.

I Esonne, en drabantby utenfor Paris, ble to førskoler satt fyr på, men det ble ikke meldt om personskader. Flere angrep ble også meldt fra byen Nantes i sørvest, Lille-regionen i nord og Saint-Dizier øst for hovedstaden. I den østlige byen Strasbourg ble 18 biler satt i brann i fullt dagslys, opplyste politiet.

Volden blir sett på som et uttrykk for en stigende frustrasjon blant innvandrerungdom og muslimsk ungdom i forhold til rasisme, politiovergrep, arbeidsledighet og deres marginale plass i det franske samfunnet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere