Oprah jager overgripere

Talkshow-dronningen Oprah Winfrey har startet en kampanje for å fange mistenkte barnemishandlere, som hun navngir på TV og nettet. To er tatt.

12.10.05 18:33

Oprah Winfrey identifiserer mennene både på TV og på sin nettside. Det er lagt ut bilder, navn, beskrivelser samt informasjon om hvor mennene kan tenkes å være.

Innen to døgn etter at kampanjen startet, var to av mennene pågrepet.

Oprah har lovet ut belønninger på 100.000 dollar, rundt 650.000 kroner, av egne penger, for informasjon som fører til at en av dem hun identifiserer blir pågrepet.

Her kan du se mennene som er ettersøkt av Oprah .

Oprah Winfrey er trolig USAs mest kjente TV-personlighet, og har enorm respekt i store deler av befolkningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ap/RIC FRANCIS

Personlig erfaring
Hun har et personlig motiv for sin kampanje mot overgripere. Hun har selv fortalt om overgrep, blant annet voldtekt, hun ble utsatt for som barn.

- Vi skal sette himmel og jord i bevegelse for å stanse denne ondskapen, som har pågått altfor lenge, sier Oprah.

Gjenkjent
En av de to som allerede er tatt, William Davis, ble pågrepet da en kvinne i North Dakota gjenkjente ham som en tidligere vaktmester i bygget hvor hun bor. Hun visste også at han bodde i andre etasje i et hus, over en barnefamilie hun kjente. En felle ble satt opp for Davis, som ble arrestert hjemme.

Davis er tidligere dømt for overgrep mot barn, og var ettersøkt for nye overgrep etter at straffen var sonet. Etter å ha kommet ut fra fengsel, hadde han jobbet med barn, og blitt venn med flere barnefamilier. Han var kjent som «gummistrikkmannen» fordi han sjarmerte barn ved å lage figurer av gummistrikk.

Niles Scott ble pågrepet i Belize i Mellom-Amerika etter to år på flukt fra politiet i Ohio. Han er mistenkt for voldtekt av sin niese, som var ti år da de angivelige overgrepene begynte. Scott stakk av mens han var løslatt mot kausjon, før saken kom for retten.

Oprah Winfrey vil drive sin kampanje i samarbeid med politiet, som har uttrykt takk for hjelpen med å pågripe Scott og Davis. Det påpekes at den enorme seerskaren til Oprah øker sjansen for at noen gjenkjenner de ettersøkte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.