*Nettavisen* Nyheter.

Orbán: Den sterke mann i Ungarn

En valgplakat med bilde av statsminister Viktor Orbán, som ventes å vinne en ny seier i Ungarn. Spørsmålet er bare hvor stor den blir. Foto: Bernadett Szabo (Reuters / NTB scanpix)

Omtales både som despot og som landets redningsmann. Trolig vil han fortsette i sin rolle som Ungarns statsminister de neste fire årene.

06.04.14 19:29

– Jeg vet at vi er favoritter, men kampen starter klokken 6 og stillingen er 0– 0, sa den fotballgale statsministeren da valgkampen ble avsluttet lørdag.

Søndag kunne åtte millioner stemmeberettigede ungarere gå til stemmeurnene under årets parlamentsvalg. Siden forrige valg i 2010 har Viktor Orbán og partiet hans Fidesz styrt med over to tredels flertall i nasjonalforsamlingen.

Orbán oppfordret folk til å bruke stemmeretten og påpekte at det legger til rette for en sterkere regjeringsmakt.

Frykter maktkonsentrasjon

Noen velgere mener imidlertid statsministeren er i ferd med å få for mye makt. Ifølge kritikerne har Orbán brukt sitt mandat til å tøyle demokratiske prosesser og medienes uavhengighet.

– Vi hadde en regimeendring i 1989. Vi ønsker oss ikke tilbake til ettpartisystemet, men disse siste fire årene har lignet veldig på dette, sa Agota Guzky, som er innbygger i byen Veresegyhaz.

Orbán har brukt partiets sterke posisjon i nasjonalforsamlingen til å få gjennom kontroversielle reformer, tross kritikk fra EU, som Ungarn ble en del av i 2004. Blant annet har han fått gjennomført konstitusjonelle endringer som strammer grepet om statlige medier, og som har redusert makten til den konstitusjonelle domstolen, nøkkelkontrolløren av lovgivende aktivitet.

Statsministeren har også hatt flere konflikter med utenlandske investorer om ileggelsen av store skatter på bankene, teleselskaper og energiselskap, som alle hovedsakelig er utenlandskeide. Han har også økt den statlige kontrollen over energisektoren i landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ungarns statsminister Viktor Orbán på vei til å avgi stemme. Foto: Bernadett Szabo (/ Reuters / NTB scanpix)


Likevel populær

Likevel er Orbán populær blant mange velgere for å ha stabilisert statsøkonomien og redusert inntektsskatten for privatpersoner i tillegg til husstanders utgifter til elektrisitet og gass. Statsministeren mener han har æren for at arbeidsledigheten i landet har gått ned med 3 prosent i løpet av hans periode, til 8,6 prosent i februar.

Dette blir imidlertid avvist av kritikere, som hevder at tallene har blitt trikset med. Regjeringen hevder også at Ungarn har opplevd økonomisk vekst på 1,2 prosent i 2013, en oppgang for første gang siden finanskrisen i 2008. Hans motstandere mener derimot at veksten skyldes bedre økonomiske tider i Tyskland, som er Ungarns største eksportmarked.

Ifølge meningsmålingene var det eneste usikre ved søndagens valg om Orbán og partiet får et like stort flertall denne gangen.

Fremste favoritt

Meningsmålingene ga partiet Fidesz 47 prosent oppslutning, mens Sosialistpartiet lå an til 23 prosent og det høyreekstreme Jobbik til å få 21 prosent.

Dersom Orbáns parti Fidesz går av med valgseieren, er dette bare annen gang at et regjeringsparti vinner gjenvalg i løpet av de seks parlamentsvalgene som har blitt holdt i landet siden kommunismens fall i 1989. Orbán opplevde selv valgnederlag etter å ha styrt landet fra 1998 til 2002.

Statsminister for sentrum-venstre-koalisjonen, Ferenc Gyurcsány, klarte å vinne gjenvalg i 2006, men måtte gi tapt fire år senere da Fidesz gjorde et brakvalg.

I alt 18 landsomfattende partilister og 1.554 kandidater kjempet om de 199 plassene i nasjonalforsamlingen i søndagens valg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.